Sorin Cîmpeanu a vorbit duminică seară despre revenirea elevilor în bănci, dar și despre cât de sigure sunt școlile, în contextul valului patru al pandemiei. Potrivit minsitrului Educației, vaccinarea este pasul cel mai important către eradicarea pandemiei, iar în acest moment, cifrele arată un procent de imunizare nesemnificativ în rândul elevilor.
Sorin Cîmpeanu susține că școala online a fost în dezavantajul elevilor, astfel că aceștia au pierdut foarte mult din materie, așa că, acest lucru trebuie evitat în noul an școlar. În plus, ministrul susține că pericolul contactării coronavirusului este iminent, indiferent dacă s-ar închide școlile, având în vedere că elevii ar umbla în medii mai puțin sigure și controlate decât școlile.
„Elevul trebuie să fie elementul central. Elevii au avut foarte mult de suferit pe parcursul predării online, acest lucru nu dorim să se mai întâmple. Școlile sunt cele mai sigure medii după mediile spitalicești.
Dacă am închide școlile, oricum localitatea, nefiind carantinată, copiii ar putea să umble în tot felul de alte medii care sunt mult mai puțin controlate decât școala”, a explicat acesta la un post de televiziune.
Cu privire la vaccinare, din păcate, cifrele nu snt foarte optimiste, dat fiind faptul că în categoria de vârstă de 12-15 ani avem doar 4% vaccinați. Cu toate acestea, ministrul Educației este optimist că se vor lua toată măsurile necesare pentru o evoluție semnificativă a vaccinării.
“Vaccinul este permis de la vârsta de 12 ani, iar în categoria de vârstă 12-15 ani avem doar 4% dintre copii vaccinați în momentul acesta, este vorba de 30.000 de elevi, care înseamnă 4%. A fost permis oarecum târziu procesul de vaccinare pentru copii. Dacă vorbim de 16-19 ani, să știți că suntem la 20%. Sunt 145.000 de tineri vaccinați. Acest proces se va îmbunătăți”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a explicat că va exista un cadru didactic care se va ocupa de toate măsurile sanitare, astfel încât, copiii să fie în siguranță, iar părinții să afle tot ce trebuie despre situația epidemiologică din fiecare școală.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu anunță exstența unor ședințe cu părinții, în care vor exista persoane competente care să le răspundă la toate nelămuririle legate de vaccinare.
“Mâine vom avea o listă completă cu cadrul didactic desemnat pentru protecție sanitară și pentru facilitarea legăturii între părinți și DSP.
Începând de mâine, în fiecare școală, vom avea acest cadru didactic desemnat, nume, prenume, coordonate de contact, care va asigura legătura cu DSP-urile, pe de o parte, care vor desemna reprezentanți cu competențe medicale să participe la întâlniri interactive, subliniez interactive, cu părinții pentru a putea răspunde tuturor întrebărilor legate de procesul de vaccinare al acestor copii”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul promite deschiderea mai multor centre de vaccinare dedicate elevilor, în timp ce părinții vor primi acasă formulare prin care să-și exprime acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor.
Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a transmis că se va stabili modalitatea în care părințiim cadrele sanitare și cele didactice se vor putea întâlni pentru a lămuri orice subiect necunoscut legat de vaccinarea anti-Covid-19.
„Cu siguranță, aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții, diriginții la rândul lor cu părinții și vor stabili cea mai eficientă cale de comunicare, ori fizic, ori online, ori combinat. Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții.
De altfel, pregătim și formulare prin care solicităm acordul – pot răspunde cu „da” sau „nu” – cu privire la vaccinarea copiilor. Aceste formulare se vor putea distribui, din păcate, doar odată cu începerea școlii.
Până la începerea școlii, avem aceste centre de vaccinare deschise și, în măsura în care părinții vor fi convinși că este în beneficiul propriilor copii, vor apela la aceste centre de vaccinare”, a concluzionat ministrul Educației.