Deși am crede că primăvara este sezonul care favorizează cel mai tare apariția alergiilor, iată că și toamna este la fel de dificilă. Din cauza ambroziei, o buruiană care se regăsește aproape în orice spațiu verde și care cauzează rinite alergie severe, mai ales în rândul copiilor. Ce amenzi pot risca românii care nu o distrug?
Orice persoană care are un teren în România este obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, o buruiană ce crește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, potrivit unui act normativ care se aplică din luna martie 2018. În caz contrar, pot fi amendați.
Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică începând cu jumătatea lunii martie a anului 2018.
Concret, documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Ce amenzi pot primi oamenii care nu distrug Ambrozia?
În acest sens, persoanele fizice și firmele trebuie să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație este neglijată, autoritățile vor da mai întâi o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.
În expunerea de motive ce a însoțit Legea nr. 62/2018 în forma sa de proiect scria că ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).
„În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, scria în documentul citat.