Schimbările climatice din ultima vreme vin ca efect al poluării și gazelor cu efect de seră. Concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă vor continua să crească. spun meteorologii. Excepție face cazul în care miliarde de tone din emisiile noastre anuale scad substanțial. Predicțiile pentru următorii ani sunt sumbre, mai spun specialiștii.
În urma gradului extrem de mare de poluare, vor exista creșteri ale temperaturii medie a Pământului. În același timp vor exista influențe asupra tiparelor și cantităților de precipitații. În același timp, mai spun specialiștii, se vor semnala reduceri ale acoperirii cu gheață și zăpadă, precum și permafrost.
Ate efect va fi ridicarea nivelului mării, creșterea acidității oceanelor, a frecvenței, intensității și durata evenimentelor extreme. Meteorologii mai spun că se vor schimba caracteristicile ecosistemului și vor crește amenințările la adresa sănătății umane. Aceste schimbări vor avea un impact asupra aprovizionării cu alimente, resurselor de apă, infrastructurii, ecosistemelor și chiar sănătății noastre.
Multe gaze cu efect de seră rămân în atmosferă perioade lungi de timp. Ca urmare, chiar dacă emisiile încetează să crească, concentrațiile atmosferice de gaze cu efect de seră ar continua să crească și să rămână ridicate timp de sute de ani.
Mai mult, dacă am stabiliza concentrațiile și compoziția atmosferei de astăzi va rămâne constantă, ceea ce ar necesita o reducere dramatică a emisiilor actuale de gaze cu efect de seră, temperaturile aerului de la suprafață ar continua să se încălzească.
Acest lucru se datorează faptului că oceanele, care stochează căldura, durează multe decenii pentru a răspunde pe deplin la concentrații mai mari de gaze cu efect de seră, sunt de părere specialiștii.
Răspunsul oceanelor la concentrații mai mari de gaze cu efect de seră și la temperaturi mai ridicate va continua să aibă impact asupra climei în următoarele câteva decenii până la sute de ani.
Luna iulie a acestui an a fost cea mai fierbinte din ultimii 150 de ani, spun specialiștii meteo. În ultima vreme, în întreaga Europă temperaturile au trecut de limita de 40 de grade, iar asta este ca efect în urma creșterii cantității de gaze cu efect de seră. România nu va scăpa de aceste efecte.
În următorii ani, temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate, iar iernile vor fi mai secetoase, cu mai puțină zăpadă și mai multe temperaturi ridicate. Într-un interviu acordat redacției Impact, Roxana Bojariu, coordonatorul Secţiei de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit de stresul termic, dar și despre cum va fi vremea peste zece ani în România.
„Există şi un stres termic, oricât am fugi de cuvinte, care are efectele sale, deseori neplăcute. Pe scurt, românul e un tip informat din acest punct de vedere. Uneori, cunoscuţi sau simpli oameni de pe stradă care mă recunosc, mă opresc, chiar şi în supermarket, să mă întrebe tot felul de lucruri pe tema asta.
Cum va fi vremea peste zece ani în România. Aceasta este cea mai des întâlnită întrebare, cel puţin de către mine. Surâd şi încerc să le explic că nu e atât de simplu să oferi prognoze. Oamenii se uită întrebători şi atunci le spun direct că valurile de căldură şi anumite episoade de schimbări bruşte de temperatură pot deveni obişnuinţă mai repede decât am crezut sau am sperat unii dintre noi.”, a declarat Roxana Bojariu pentru Impact.ro.