Cod Rutier 2019. Printr-un ordin semnat de ministrul de Interne, Andrei Năstase, oprirea și verificarea autoturismelor în trafic este legală doar în anumite condiții.
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a semnat un ordin cu privire la asigurarea respectării prevederilor actelor normative în domeniul controlului traficului rutier. Astfel, oprirea și verificarea autoturismelor în lipsa temeiurilor legale este de acum interzisă.
De asemenea, la oprirea vehiculului, oamenii legii vor fi obligați să informeze conducătorul auto cu privire la nume, funcție și temeiul legal al opririi, prezentând, în prealabil, și legitimația de serviciu. Conform ordinului semnat de ministrul de Interne, unitățile de supraveghere a traficului vor fi amplasate doar în locuri vizibile, căci este interzisă practica anterioară de staționare în spații ascunse șoferilor.
De menționat este că, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), este precizat că măsura se înscrie în obiectivul prioritar de asigurare plenară a drepturilor și libertăților cetățenești și de prevenire a abuzurilor din partea instituțiilor de drept, unde sunt incluse și structurile subordonate MAI. Mai mult, prin amplasarea strict la vedere a unităților de supraveghere a conducătorilor auto se urmărește întărirea componentei de prevenție.
Până acum, Codul rutier arăta că: „În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală”. De altfel, șoferii puteau fi opriți pur și simplu pentru ca oamenii legii să verifice dacă aceștia au la ei actele prevăzute de lege, conform avocatnet.ro.
În Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 era explicat: „Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”.