Știai că faci o mare greșeală atunci când arunci uleiul din tigaie? În plus, un litru de ulei ar trebui să te țină măcar o săptămână.
Prăjitul în baie de ulei este extrem de nociv pentru sănătate, dar este usturător și la buzunar, mai ales că el trebuie schimbat după câteva prăjiri, deși sănătos ar fi să fie schimbat după orice aliment prăjit o dată.
Dacă obișnuiești să faci șnițele, cartofi prăjiți, chiftele sau orice alte preparate care necesită baie de ulei, atunci ar trebui să știi că faci o greșeală imensă atunci când arunci uleiul folosit în scurgerea de la chiuvetă sau la gunoi.
Mulți români aruncă uleiul folosit în chiuvetă sau în cadă, însă acest gest extrem de ncovid pentru mediul înconjurător. Firmele care generează ulei uzat sunt obligate de lege să colecteze reziduurile și să apeleze la o firmă specializată în colectarea lor.
Pe de altă parte, persoanele fizice aruncă uleiul uzat fără să existe reglementări în acest sens. Există totuși câteva consecințe care ar putea să îți dea de gândit, în special faptul că uleiul blochează țevile.
„Uleiul aruncat pe scurgere poate forma blocaje prin acumulare, iar acest lucru dă mari bătăi de cap oricui trebuie să repare greșeala.
Mai ales cei care stau la bloc. Imaginați-vă ce înseamnă să nu poți folosi scurgerea timp de câteva zile. Mai grav, uleiul ajunge în cele mai multe cazuri la stația de epurare a orașului și pune mari probleme în procesul de tratare a apei, întrucât respectiva grăsime este separată foarte greu. Impactul asupra mediului, mai ales în cazul utilizatorilor care stau la curte și deversează reziduurile menajere într-o fosă este major.
Uleiul uzat poluează apa din pânza freatică, respectiva apă ajungând în cele din urmă să fie folosită tot de populație”, a explicat Laurențiu Năstase, Administratorul companiei NLvoil, specializată în reciclarea uleiului uzat, potrivit foodretail.agrointel.
În plus, dacă nu arunci uleiul uzat, poți economisi bani. Această companie deține recipiente standardizate în care poți pune uleiul pentru colectare și poți primi 1 leu sau 1,2 lei pe litru ori ulei proaspăt.
Uleiurile alimentare uzate însumează 12% din poluanții din apă și sol, iar un litru de ulei poluează un milon de litri de apă.