Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit duminică seară despre beneficiile reale ale vaccinării anti-Covid-19. Având în vedere că țara noastră se află pe ultimul loc la acest capitol în Europa, medicul Valeriu Gheroghiță le-a transmis un mesaj persoanelor reticente, avertizându-le cu privire la riscurile ce vor apărea în lipsa imunizării.
Întreaga lume se confruntă cu valul patru al pandemiei, în timp ce autăritățile din țările în care există vaccin disponibil împotriva noului coronavirus se luptă să convingă cetățenii să apeleze cu încredere la serul care poate eradica această amenințare globală. Medicul Valeriu Gheorghiță face apel către persoanele nevaccinate să conștientizeze avantajele incomparabile pe care vaccinul le are asupra sănătății cetățenilor și asupra propulației.
Potrivit specialistului, serul reduce de 25 de ori riscul de a dezvolta forme grave sau de a ajunge în spital, chiar și în cazul contactării tulpinii Delta. Valeriu Gheorghiță a explicat totodată că odată cu vaccinarea noastră, alegem să-i protejăm și pe cei dragi din jurul nostru, reducând semnificativ riscul transmiterii comunitare.
„Suntem mult sub media europeană, din acest motiv trebuie ca în perioada următoare să încercăm să înțelegem că e momentul potrivit să ne vaccinăm. Ne uităm la ce se întâmplă în vestul Europei, în Statele Unite.
Este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obținut până la acest moment, să pierdem situația epidemiologică favorabilă și să înregistrăm o creștere importantă a numărului de cazuri. (…)
Ne gândim la riscul individual. Vorbim de riscul de a dezvolta o formă gravă de boală, de a ajunge la spital și de a-mi pierde viața din cauza infecției cu Sars-Cov-2. Vaccinarea cu schemă completă, chiar în cazul variantei Delta, are o eficiență de peste 90% pentru prevenirea formelor severe.
Vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Implicit, vaccinându-mă eu și cei din jurul meu circulația virusului se va reduce semnificativ.
Protecția față de boala simptomatică este de circa 70 până la 90 la sută. Chiar cu varianta delta, reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, a afirmat medicul, la Antena3.