Ploile au făcut ravagii în România. 29 de localități au fost inundate, iar gospodăriile au fost pur și simplu luate de ape.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a intervenit pentru salvarea oamenilor din casele aflate sub ape. Imaginile cu intervenția autorităților au fost publicate de ISU, fiind cu adevărat șocante.
În plus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de necesitate, precum carburant, construcții modulare, paturi, pături și hrană, care vor ajunge la oamenii din județul Alba.
Premierul Florin Cîțu a declarat că s-a întâlnit cu primarii din comunele din județul Alba, spunându-le că oamenii cu gospodăriile distruse vor primi bani pentru reconstrucție.
60 de persoane sunt blocate cu rulotele sau mașini într-un camping din Dâmbovița, din cauza inundațiilor în urma ploilor torențiale.
Aversele puternice au produs inundații în 29 de localități din 12 județe, iar un bărbat din Iași a murit în albia unui pârâu.
Localitățile în care ploile au făcut prăpăd sunt 29 la număr și fac parte din județe Alba, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahov și Timiș, potrivit IGSU.
Pompierii au intervenit în noaptea de luni spre marți pentru evacuarea apei din case, curți și beciuri, dar și pentru a ridica mai mulți copaci căzuți pe carosabil.
În campingul Zănoaga, din cauza viiturii, 60 de persoane sunt blocate cu rulotele în camping. Ei așteaptă ca apele să se retragă, pentru a putea părăsi zona.
În plus, traficul rutier este blocat pe DN1/PH, parțial afectat pe DN 74/AB și DN75/A, din cauza unor podețe avariate de viituri.
În plus, traficul a fost temporar afectat și pe DN57/CS, DN 68A/TM și cinci drumuri județene.
Totodată, sunt avarii la alimentarea cu energie electrică în 22 de localități din județele Mureș și Neamț. 7000 de persoane au rămas fără curent electric.
De asemenea, la momentul de față există intervenții în desfășurare pentru ajutorarea mai multor persoane blocate în case din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova, unde ploile au făcut prăpăd.
„Recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, se arată pe pagina IGSU.