14 iul. 2021 | 15:12

Povestea de succes a unui măcelar român din Spania: „Le oferim mici şi clienţilor spanioli”

News
Povestea de succes a unui măcelar român din Spania:
Povestea de succes a unui măcelar român din Spania

Marcel Martin a plecat la muncă în Spania de la 18 ani, iar în urmă cu câțiva ani a reușit să-și deschidă propria afacere, care acum este de succes. Acesta are propriul brand de produse din carne – Martxel, însemnând Marcel în limba bască, dar și trei magazine din Țara Bascilor.

Succesul unui măcelar român din Spania

Produsele lui Marcel se vând ca pâinea caldă. Mai nou, clienții săi au început să aprecieze și micii românești. Bărbatul are 35 de ani și este originar din Câmpia Turzii. De aproape 20 de ani este plecat din țară. Nu a făcut-o de plăcere, ci de nevoia unui trai mai bun, într-o perioadă în care în România posibilitățile erau mai reduse decât astăzi.

Marcel spune că primii ani în Spania nu au fost ușori, neavând prieteni sau rude, însă a fost o aventură, spune el. Tinerețea a venit la pachet cu lipsa experienței, ceea ce a reprezentat un dezavantaj. Însă, pe de altă parte, a fost și un atu. În cazul său, vârsta a reprezentat un avantaj, spune el, deoarece i-a fost mult mai ușor să învețe limba.

De asemenea, i-a fost și mai ușor să se adapteze locurilor de muncă pentru care nu era pregătit și nu avea experiență inițial. Cel mai greu i-a fost faptul că se afla într-un loc fără familie, între lume complet străină. Tot în Spania a cunoscut-o și pe Loredana, tânără din Suceava care i-a devenit soție.

Are propriul său brand de produse din carne

Între timp, cu banii puși deoparte, Marcel și-a deschis mai întâi o măcelărie. Afacerea a mers bine și s-a extins, așa că a mai deschis două magazine în provincia bască Bizkaia. În magazinele sale, românul vinde mai ales produse făcute din carne și alimente de origine bască.

Nu de mult timp, Marcel și Loredana au început să comercializeze și produse românești. În acest fel a luat naștere și colaborarea cu firma românească care produce uleiuri naturale, Luna Solai. De asemenea, pe lângă mezelurile tradiționale spaniole și basce, Marcel spune că și micii românești par să fie pe placul ibericilor.

„Preparăm şi mici, pe care îi facem în plan degustare şi la solicitarea românilor pe care îi cunoaştem. Le oferim însă mici şi clienţilor spanioli. În felul acesta le povestesc şi le arăt şi lor câte ceva din gastronomia românească”, a mai afirmat el.