Dacă obișnuiești să bei cafea în fiecare dimineață, trebuie să știi câteva secrete pentru a prepara această băutură care îți dă energie pentru tot parcursul zilei.
Preparatul cafelei nu trebuie să fie complicat sau să dureze prea mult. Poți obține o cafea delicioasă la tine acasă prin aceste metode care nu dau niciodată greș. Trebuie doar să ții cont de câteva aspecte.
Cu siguranță ai băut în oraș cafele care te-au impresionat prin gustul și calitatea lor. Dacă vrei să ai parte de același lucru la tine acasă, fără echipamente speciale care ajung să coste mii de lei, trebui să fii atent la câteva lucruri.
În primul rând, folosește o cafea de calitate, fie că e cafea boabe pe care le macini rapid cu o râșniță de cafea, fie că este deja măcinată și o pui în ibric sau filtru.
Pentru un gust mai proaspăt și aromat, ar fi bine să îți prăjești acasă boabele de cafea și să le macini.
În plus, aplică întotdeauna o rație de 1 la 10, cafea versus apă, adică 1 gram de cafea la 10 grame de apă. În funcție de cât de puternică sau slabă îți bei cafeaua, poți varia acest raport.
În funcție de felul în care prepari cafeaua, alege-o pe cea potrivită. Filtrul necesită o cafea mai aromată decât cea folosită pentru espresso.
Evită cafeaua cu arome sau siropuri din comerț. În schimb, poți folosi condimente precum cardamom, cuișoare, anason sau altele.
Evită cafeaua de tip capsule sau plic, pentru că ele sunt pline de lapte praf și zahăr.
Pune cât mai puțin zahăr în cafea. O cafea de calitate va fi suficient de aromată încât să nu simți nevoia de zahăr, decât poate foarte puțin.
Încearcă să cântărești cafeaua și apa și să ai tot timpul aceleași proporții, asta ca să îți iasă de fiecare dată la fel. Îți poți pregăti toate ingredientele de cu seară, pentru ca dimineața doar să pui cafeaua la făcut și să iasă mereu la fel.
Dacă faci cafea la ibric, cumpără-ți unul bun, din cupru, care se va încinge treptat și uniform.
Baza ibricului trebuie să fie mai lată și gura mai îngustă. Folosește o râșniță pentru cafea, dacă obișnuiești să îți faci cafeaua la ibric.
Ai grijă să o râșnești bine, pentru că ea trebuie să fie pudră dacă o faci la ibric.
Nu fierbe apa până dă în clocot și apoi să adaugi cafeaua, pentru că asta va face ca gustul să fie amar. Pune apa pe foc și așteaptă jumătate de minut, apoi pune cafeaua și amestecă.
Încearcă să folosești o linguriță de lemn pentru a nu afecta gustul cafelei. Imediat ce cafeaua se umflă prima dată, se dă jos de pe foc, se pune în cană și se lasă 3-4 minute să se lase zațul.