Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție, la un moment dat, să găsești mucegai pe anumite alimente. Specialiștii avertizează asupra pericolului real ce stă asupra acestui lucru. Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci pâine sau gem care a mucegăit. Atenție mare, toți consumatorii trebuie să știe asta.
Ce este mucegaiul, de fapt? Este vorba despre o ciupercă microscopică de culoare verde care ajunge să se înmulțească prin spori. Aceștia au nevoie de umiditate pentru a ajunge să crească și, deși rădăcinile ciupercilor sunt prinse adânc în alimente, pot fi observate cu ochiul liber pe suprafața produselor puse la vânzare pentru consumul larg.
Motivele pentru care mucegaiul apare pe alimente sunt numeroase. Unul dintre cele mai frecvent întâlnite este că data de valabilitate a alimentelor expiră sau acestea sunt expuse la temperaturi ridicate și la lumină solară pentru prea mult timp. Din acest motiv ajung să se dezvolte ciupercile acelea inestetice, care au un miros tare neplăcut.
Statistic vorbind există mii de tipuri de mucegaiuri, unele dintre ele se găsesc exclusiv în mediul marin, altele se pot găsi în aer sau pe sol, unele fiind mai toxice decât altele. Pe de altă parte, specialiștii spun că penicilina ar fi făcută din mucegai, fiind unul dintre rarele cazuri în care această ciupercă ar avea efecte benefice asupra organismului.
Cu toate acestea, experții în alimentație recomandă să aruncăm cât mai repede produsele care au prins mucegai sau ca acesta să fie îndepărtat de pe suprafața alimentelor. Mucegaiul, odată consumat, poate produce intoxicații și probleme mult mai grave pentru organism. De exemplu, mucegaiul care apare pe felia de pâine se numește Rhizopus stolonifer (mucegaiul negru) și este extrem de toxic.
În ceea ce privește mucegaiul care se formează în gemuri sau dulcețuri, acesta conținne micotoxine și chiar dacă reușești să îndepărtezi partea pătată a gemului din borcan, acesta reprezintă un risc ridicat de infectare. Cu alte cuvinte, gospodinele îți recomandă să arunci borcanul cât de repede posibil.
Probabil te întrebi de ce brânza cu mucegai este o delicatesă, atunci. Există, într-adevăr, anumite brânzeturi cu mucegai care sunt considerate delicatese deoarece nu conțin ciuperci toxice. Cu toate acestea, specialiștii recomandă și acest consum să fie unul moderat, pentru a evita anumite indigestii sau probleme stomacale.