În România populația de porci a scăzut în ultimii 10 ani. România și-a crescut importurile de porci vii, în principal purcei, până în 2015, din cauza scăderii producției interne. Producția de carne de porc a scăzut în 2017, la un nivel de aproximativ 450 de mii de tone. Gradul de autosuficiență a cărnii de porc în România a scăzut la 62% în 2017 . Acest declin s-a datorat consumului mai mare pe cap de locuitor. Datorită ASF, producția a scăzut cu 20% în perioada 2017-2019.
Ca o consecință a ASF, se așteaptă ca prețurile pieței mondiale să fie cu aproximativ 7,1% și 12,9% peste nivelul de referință în 2019 și 2020. Această diferență de preț se va reduce în următorii ani, prețurile revenind în cele din urmă la nivelurile de referință până în 2028. În ceea ce privește oferta globală, se așteaptă scăderi considerabile în 2019 și 2020.
Aceste scăderi vor fi urmate de o anumită recuperare care va aduce oferta aproape de nivelurile de bază până în 2024. Cu toate astea fermierii din România, care au crescătorii de porci, spun că lucrurile merg într-un trend descrescător și pe minus. Nu au mai fost alocate fonduri pentru fermieri și nici subvenții de la stat în ultimii ani.
Deși piața românească este într-un declin major, asta nu împiedică organismele statului să dea noi ordonanțe. Recent ANSVSA a mai emis o ordonanță prin care li se interzice fermierilor să-și crească porcii în stâne, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice.
Conform conținutului ordonanței persoanele fizice care fac acest lucru vor plăti amenzi de până la 3.000 de lei, iar cele juridice de până la 5.000 de lei. Noua ordonanță face parte din „Programul pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România”.
„Este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale.
Exploatațiile noncomerciale (gospodăriile țărănești, de exemplu) de porcine achiziţionează porcinele pentru îngrășare și sacrificare pentru consum în gospodăria proprie de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar – veterinare. „, avertizează ANSVSA.
Conform noii ordonanțe se stabiliește și tipul de exploatații pe care le pot avea fermierii crescători de ovine și porcine, după cum urmează:
„Tipuri de exploatații de porcine:
a) exploataţii noncomerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora,respectiv de tip familial şi profesional;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea crescătoriilor de vânat şi a complexurilor de vânătoare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.”, se spune în ordonanța emisă de ANSVSA.
Efectele ordonanței vor intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.