13 aug. 2019 | 08:33

Perseidele 2019 Live Stream. Vezi aici Video cu ploaia de meteoriți

Știri generale
Perseidele 2019 Live Stream. Vezi aici Video cu ploaia de meteoriți
Perseidele 2019 Live Stream. Video ploaia de meteoriți

Perseidele sunt o ploaie de meteori, un eveniment ceresc în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții, radiind dintr-un punct fix. În 2019, Perseidele au putut fi observate în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 22:00, dar își vor face apariția și în noaptea de 13 spre 14 august.

Perseidele 2019 – ploaia de meteoriți Live Stream

Ploaia de meteori, Perseide, în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții este cauzată de fluxuri de corpuri cosmice denumite și meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze foarte mari pe traiectorii paralele. Meteoroizii sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel că aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului.

Perseidele 2019 Live Stream. Vezi aici Video cu ploaia de meteoriți

Urmărește ploaia de meteoriți în noaptea aceasta

Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca furtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră. Cea mai cunoscută ploaie de meteori de-a lungul timpului este Perseide. Perseidele apar în data de 12 august a fiecărui an, cu o rată de peste un meteor pe minut.

Despre Perseide:

  • Perseidele se văd cel mai bine din zone ferite de lumină, iar dacă vrei să te bucuri de peisajul nocturn, indicat este să mergi într-o zonă ferită de aglomerație, ideal ar fi la munte;
  • Fenomenul ploaia de meteori nu trebuie confundat cu ploaia de stele deoarece în cazul Perseidelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar în cazul unei ploi de stele se pot observa până la câteva mii de meteori pe oră.
  • Ploaia de stele este un fenomen foarte rar.
  • Originea numelui de Perseide provine parțial și din cuvântul grecesc Περσείδες, Perseides, termen regăsit în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului Perseu.

Pentru a urmări Perseidele nu este nevoie de un instrument special. Trebuie doar să stați întins și să priviți cerul măcar o oră. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut.  Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.

Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor.  Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”. În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.