Piața românească de energie electrică și gaze a intrat în era concurențialului. Odată cu liberalizarea pieței au apărut și multe nereguli. Doi mari furnizori de gaze, E.On și Engie, jucători importanți, au avut de soluționat mai multe reclamații din partea clienților. ANRE spune că termenul limită acordat acestor rezolvări a trecut, iar cele două companii nu au respectat termenii impuși.
Cele două mari companii au intrat încă din 2020 în atenția Comisiei Europene de specialitate. Într-un comunicat emis în 8 iulie 2020 Comisia anunța impunerea unor amenzi grele pentru E.On, de exemplu, pentru operarea unui acord de partajare a pieței.
La 8 iulie 2009, Comisia a aplicat amenzi în valoare totală de 1,106 miliarde de euro pentru E.On pentru partajarea pieței. Justificarea era încălcarea regulilor privind cartelurile și practicile comerciale restrictive. Acestea sunt primele amenzi impuse de Comisie pentru o încălcare antitrust în sectorul energetic.
Odată cu decizia Guvernului României, în acord cu ANRE, de a liberaliza definitiv piața românească de energie, cele două companii s-au văzut în fața unor situații, cel puțin delicate. E.On și Engie au început să aibă din partea clienților mai multe reclamații privind facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale.
Majoritatea acestor litigii au ajuns pe masa ANRE, care a impus un termen limită de rezolvare a acestora. ANRE spune că E.On și Engie nu au respectat termenii de soluționare, astfel că a trecut la amendareaa celor două companii. Suma impusă de ANRE a fost de 400.000 de lei pentru amândouă companiile.
„Prin acțiunile de control desfășurate, ANRE a verificat, prin metoda eșantionării, respectarea prevederilor Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la îndeplinirea de către furnizori a obligației de a răspunde, în termen de 15 zile, la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale”, anunță ANRE.
E.On și Engie vor plăti sumele impuse de stat, după cum urmează:
Sumele vor fi plătite către stat, dar și sub forma de despăgubiri și penalități către clienții cărora nu s-au soluționat sesizările, conform termenelor impuse de ANRE:
În această situație, în afară de E.On și Engie, se mai află Hidroelectrica și Electrica Furnizare, fiind supuși acelorași termene de soluționare și plată a amenzilor.