Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre o nouă tulpină Covid-19 apărută. Potrivit medicului, circulația intensă a noului Coronavirus influențează dezvoltarea noilor tulpini, care pot fi mai contagioase, mai agresive și mai rezistente la vaccinuri. Potrivit ultimelor informații, cea mai nouă variantă Covid-19 este Epsilon, apărută prima dată în California. Potrivit oamenilor de știință aceasta prezintă trei mutații și este rezistentă la la anticorpii produși de vacicnurile pe bază de ARNm, cât și la cei produși în urma infecției cu Covid-19.
Medicul Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le poate avea noua variantă Covid-19 asupra populației. Potrivit acestuia, varianta Epsilon nu este o variantă care să îngrijoreze, dar rămâne o variantă de interes și de urmărit, aceasta fiind rezistentă la anticorpii generați de vaccinurile Pfizer și Moderna.
„Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare. Această o reducere modestă.
Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit informațiilor științifice, această rezistență la vaccinuri a fost descoperită după analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer/BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SARS-COV-2.
Spre deosebire de tulpina Delta, care este răspândită în peste 100 de state, varianta Epsilon s-a identificat până acum în 44 de țări, ajungând din Statele Unite până în Coreea de Sud, India și în Japonia.
În Europa, situația este mai blândă, astfel că a fost observat un număr de cazuri nesemnificativ pentru moment: în Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2), Belgia (1).
În România, situația devine îngrijorătoare în Argeș, acolo unde variant Delta pare că se transmite cu repeziciune, riscând ca Piteștiul și zonele învecinate să se transforme în focare de infecție.