Atunci când ne propunem să facem cumpărături, e clar că ne facem și o listă cu cele necesare. Dar, și nu de puține ori, odată ajunși în magazine cheltuim mai mult decât ne-am planificat. Mai ales în perioada asta, de criză, este bine să economism bani și să reducem din cheltuielile inutile, sau să ne rezumăm la strictul necesar.
În timp ce cumpărăturile s-au schimbat cu siguranță în această nouă realitate de vânzare cu amănuntul, ar trebui să ascultăm de sfaturile celor din jur. Ar trebui să cumpărăm în mod asertiv, să fim deschiși la soluții economice. În aceste zile ar trebui să reducem risipa, și să menținem o mentalitate frugală.
Simpla atenție la ceea ce plătim poate reprezenta jumătate din lupta în căutarea de a economisi bani. O formă de a economisii banii, când vrem să facem cadouri, de exemplu, este să reciclăm ceea ce avem prin casă și, bineînțeles, arată estetic bine. Putem, de exemplu, să confecționăm ambalaje de cadouri din cărți mai vechi, sau chiar ambalaje mai vechi.
Conform unor date statistice, românii fac risipă când vine vorba de mâncare. Ideea de a economisi chletuielile cu mâncarea n-ar trebui să reprezinte un gest extrem. Este important să cumpărăm, atât cât se poate, exact cât consumăm. Încearcă, pe cât posibil, să renunți la mâncatul excesiv în oraș, când ești la serviciu, banii cheltuiți astfel, s-ar putea să ai surpriza să fie mai mulți, la final de lună.
Așa că ar fi bine să încercăm să economism bani când vine vorba de produsele de care nu avem nevoie permanent și să le cumpărăm pe cele de zi cu zi, strict necesare. Sfatul ar fi să aveți, în permanență, o listă strictă de alimente și să vă rezumați doar la ea, fără a mai face excese.
Când vine ziua de salariu, la fel, este de preferat să avem deja o listă cu veniturile familiei și, clar, cheltuielile aferente. Este la fel de important să ne plătim, cât mai repede, utilitățile casei și, dacă este cazul, datoriile urgente către stat. Ulterior, ceea ce ne rămâne, să-i planificăm cu înțelepciune și, încă odată, să nu mai facem excese.
O altă variantă, în cazul planificărilor vacanțelor, este să căutăm cele mai ieftine, dacă există, oferte de vacanță și să includem în ofertă cam tot ce ne-ar interesa. Dacă avem noroc să găsim oferte, pe bani puțini, și satisfăcătoare, cu atât mai bine. Și încă ceva, ar fi cazul să ne rezumăm la cheltuieli minime, pentru a economisi bani, chiar și când mergem într-o vacanță cu familia.
Cu toate că este foarte greu, uneori imposibil, să facem economii la bugetul familiei, mai ales acum este imperativ să ne reușească. Așa că, bugetați-vă bine cheltuielile și nu faceți excese, decât dacă chiar este nevoie.