04 apr. 2022 | 21:24

Pensii 2022. Câți bani te costă 6 ani de vechime în muncă acum. Cine poate beneficia de ei

News
Pensii 2022. Câți bani te costă 6 ani de vechime în muncă acum. Cine poate beneficia de ei
Românii vor putea cumpăra vechime doar pentru pensia de limită de vârstă

Pensii 2022. Noile reglementări privind pensiile și modalitățile de pensionare au întrat deja în vigoare. Prin noile amendamente a fost eliminat cumulul de pensie cu salariul. Pe de altă parte, alte modificări au fost aduse în cazul celor care vor să-și cumpere vechime. În acest caz noile reglementări elimină acest model pentru pensia anticipată.

Pensii 2022. Guvernul a modificat condițiile de pensionare încă de anul trecut

Primele efecte ale condițiilor din PNNR au fost modificările aduse la condițiile de pensionare. Pe 22 iunie anul trecut Klaus Iohannis semna Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului ce aduce noile modificări în sistemul unitar de pensii publice, dar și în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Una din aceste modificări, anunțate și de președintele Casei Naționale de Pensii, are legătură cu pensia anticipată și posibilitatea cumpărării vechimii în muncă. Prin noua lege această variantă, mai ales în cazul pensiei anticipate a fost eliminată, spune Daniel Baciu, președintele Case Naționale de Pensii.

„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal.

Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege.”, a declart Daniel Banciu, președintele CNPP.

În 2022, conform datelor, contribuțiile la fondul de pensii sunt la nivelul salariului minim, și anume 2.550 de lei. La un simplu calcul, un angajat contribuie la fondul de pensii cu 638 de lei. Pentru a putea cumpăra cei șase ani de pensie, ar trebui să achite către stat 46.000 de lei, sumă greu de strâns, în condițiile actuale.

Românii vor putea cumpăra vechime doar pentru pensia de limită de vârstă

Pensii 2022. O parte din români își puneau speranță că vor putea cumpăra vechimea în muncă pentru pensia anticipată. Odată cu publicarea noii legi, acest lucru nu mai este posibil. Cumpărarea de vechime, conform legii, se va putea face retroactiv, dar numai pentru cei care vor beneficia de pensia de limită de vârstă. Justificarea vine tot din partea președintelul CNPP, Daniel Baciu, care declara imediat după publicara legii în Monitorul Oficial:

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.

Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.”, a declarat Daniel Baciu.

De noile reglementări vor beneficia, conform legii, cei care nu a calitatea de pensionar dar pot să cumpere cel mult 6 ani, perioadă în care nu s-a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensie.

Pentru a putea face acest lucru românii sunt obligați prin lege să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii. Prin acest contract se obligă să plătească contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

Tot anul trecut, Camera Deputaților vota prelungirea termenului acordat omânilor care vor să cumpere ani de vechime, și anume de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. Reglementarea votată de deputați spune că baza de calcul pentru contribuțiile sociale este formată din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Se mai specifică faptul că venitul nu poate fi mai mic decât salariul minim brut de bază garantat, la momentul încheierii contractului de asigurări sociale.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro