Odată cu liberalizarea pieței de energie, consumatorul final, fie rezidențial, fie industrial, a fost obligat să-și treacă contractul pe piața concurențială. Motivul pentru care se recomandă acest pas este prețul, în comparație cu cel din piața liberă. Dacă nu ați făcut trecerea s-ar putea ca de la 1 iulie să aveți o mare surpriză pe factura la energia electrică.
Liberalizarea pieței de energie electrică din România a început deja în 2000, având loc treptat. Începând cu 1 iulie 2007, toți consumatorii de energie electrică, indiferent de utilizare, modele de consum sau cantități, au avut posibilitatea de a-și alege furnizor de preferință. Pe baza Memorandumului de înțelegere aprobat de Guvernul României, din ianuarie 2014 – în conformitate cu obligațiile asumate în legătură cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană – piața românească a energiei electrice a devenit complet liberalizată, eliminând prețurile reglementate ale energiei electrice pentru consumatori non-casnici.
Teoretic, pe o piață liberalizată, concurența ar trebui să aibă ca rezultat o scădere a prețului final de consum, o eficiență mai mare a furnizorilor și servicii mai orientate către consumator. În consecință, liberalizarea ar trebui să aducă mai multe beneficii pentru companiile românești. Pe de altă parte, în practică, disfuncționalitățile noii piețe, lipsa informațiilor și acțiunile restrictive la nivel guvernamental au condus la denaturări ale condițiilor pieței.
Uneori a dus și la măsuri care sfidează bunul simț, cu impact negativ asupra consumatorilor finali, precum și producătorii de energie. Ultima fază a liberalizării acestei piețe a început anul trecut și se va termina până la începutul anului viitor.
Efectele imediate, din păcate, s-au văzut pe facturile consumatorilor casnici. Începând cu 1 ianuarie 2021, mai ales pentru cei care nu și-au trecut contractele pe piața concurențială, facturile au crescut cu aproximativ 8%. Piața concurențială, spun specialiștii, oferă prețuri reglementate, mai mici, în raport cu oferta și prețurile din piața liberă.
O nouă majorare, anunțată de ANRE, va avea loc de la 1 iulie. Prețurile ăi vor afecta direct pe consumatorii casnici rămași în piața liberă. Procentul de creștere a prețului se situează între 3 și 13%, spune ANRE. La ora la care scriem acest material, aproximativ 3 milioane de consumatori au deja contractele trecute pe piața concurențială. Restul, până la 8,9 milioane, au rămas în piața liberă, și vor fi afectați de noile creșteri de prețuri. Conform vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, furnizorii sunt obligați să anunțe noile modificări.
„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul.
Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.