Au apărut pepenii de Dăbuleni, un adevărat deliciu pentru iubitorii acestui fruct.
S-au copt primii pepeni verzi la Dăbuleni, iar fermierii speră ca producția să fie una bună, chiar dacă din cauza ploilor au avut o întârziere de două săptămâni.
Problema cea mai mare sunt pepenii aduși din Grecia, pentru că anul trecut în această perioadă, în piața din Dăbuleni, era plin de camioane și remorci cu pepeni.
Acum, în Dăbuleni este un singur vânzător de lubeniță. Iată că în 2021, kilogramul de pepene de Dăbuleni pleacă de la aproximativ 3 lei, iar în piețe ar putea pleca de la 10 lei, în funcție de zona țării.
În județul Dolj s-a cultivat o suprafață de 3500 de hectare de pepeni, iar o treime se află pe raza localității Dăbuleni. Producția din acest an de la Dăbuleni se ridica la 70 de tone, adică dublu față de anul trecut.
“Calitativ sunt mai buni ca anul trecut și ca miez și ca dulceață și ca aspect. Anul acesta sperăm la 60-70 de tone la hectar. Din cauza temperaturilor scăzute au ajuns la maturitatea optimă”, spune Viorel Mușat, fermier.
”Lubenița românească are alt gust. Zici că mănânci lubeniță. Ailaltă mănânci…o mănânci de poftă, că ai plăcere să cumperi înainte, dar nu are niciun gust”, spune Codruța Diaconu, fermier.
Primarul din Dăbuleni spune că mulți membri ai cooperativei Patria Lubenițelor nu au avut „posibilitatea de a contribui la crearea unui fond care să gestioneze marketingul, mai bine spus, și de aici și întârzierea nejustificată”.
„Eu îi fac ecologici, nu îi stropesc cu pesticide, pe când aia, vorbesc, că nu am fost acolo, nu au gust ca ai noștri, se culeg mai cruzi ca să ţină până la noi”, spune Viorel Mușat.
„Eu nu cumpăr lubeniță până nu iese asta de la noi, când au venit copiii mei în țara au luat din mall, mie nu mi-a plăcut” mărturisește o cumpărătoare.