Un truc secret perfect pentru diverse preparate dulci sau sărate care au la bază un aluat pretențios este bicarbonatul. Acesta se pune în apa fiartă. Ce se întâmplă atunci când faci asta și pentru ce este folosit în special?
Bicarbonatul de sodiu este perfect pentru exeperimente științifice în rândul copiilor, dar și în cazul curioșilor în bucătărie. Compusul de creștere aduce o reacție chimică destul de cunoscută în rândul patiserilor. Acesta formează o reacție uimitoare și în contact cu apa fierbinte.
Majoritatea știu de ‘explozia’ pe care o face în contact cu oțetul, mulți stingându-l cu acesta în cadrul unor preparate care au la bază un aluat. În primul caz cu apa se eliberează dioxid de carbon și este una mai mică decât în alte cazuri, dar tot trebuie să ai grijă la cantitatea de apă în care pui ce ai de fiert sau dat în clocot pentru că poate da pe afară.
Deși nu ai fi crezut, te ajută enorm dacă te decizi să încerci să faci covrigi acasă. După ce termini aluatul și îl lași la dospit și îl modelezi, trebuie să dai în clocot covrigii. Pune o oală mare pe foc și lasă apa să ajungă la o temperatură mare, ulterior adaugă aluatul format după preferințe și pune exact în ultimele două minute un vârf de bicarbonat.
Acesta te va ajuta să nu le strici forma, ulterior să îi bagi la cuptor să se rumenească. Aici ai putea întâmpina probleme dacă ai o oală prea mică și prea multă apă în ea, pentru că reacția în urma punerii bicarbonatului ar putea să-ți aducă din apă pe aragaz.
Caută un vas înalt și potrivit pentru acest lucru. După ce ai dat în fiert covrigii cu bicarbonat, așează-i pe o tavă și presară peste ei susan sau sare mare ori mac și sunt gata de ‘gratinat’. Ultimii pași sunt pentru o prezentare mai frumoasă. Astfel își vor păstra forma și nu vor crește inestetic, iar înauntru vor rămâne pufoși pentru că deasupra îi va prinde mai rapid căldura.
Listă cu ingrediente:
1 plic de bicarbonat de sodiu (sau mai multe, pentru ca cel mic sigur va cere un bis)
apă
colorant alimentar sau suc de fructe/legume colorate
oțet
Obiecte necesare:
1 ibric
1 vas termorezistent
2-3 borcane
1 tavă
1 linguriță