Un cutremur puternic s-a produs azi, 7 august, în România. Seismul a avut o magnitudine destul de mare, resimțindu-se puternic și în localitățile învecinate. Totul s-a produs la orele 17:46, în zona Vrancea, la o adâncime de 140 de km. Care sunt detaliile indicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului?
Un seism cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter a avut loc azi, 7 august. Totul s-a petrecut la orele 17:46, la o adâncime de 140 de km, în zona Vrancea. Cutremurul s-a resimțit și în apropierea orașelor următoare: Nehoiu (22 km), Covasna (40 km), Întorsura Buzăului (46 km), Târgu Secuiesc (54 km) şi Mizil (57 km).
Un alt seism, tot cu magnitudinea de 4,1 și un o replică de 3,8 magnitudine pe scara Richter, s-au produs în cursul zilei de marți. România a fost cel mai puternic zdruncinată pe data de 9 ianuarie 2019. Seimsul produs ieri, 6 august, a avut oc la orele 00:05:08, tot în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la adâncimea de 140 de kilometri. Cutremurul s-a produs aproape de: Odobeşti(48km), Slănic-Moldova(49km), Oneşti(49km), Tîrgu Ocna(50km), Nehoiu(51km).
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a reviziut mai apoi epicentrul seismului la 70 de kilometri. Al doilea seism a avut magnitudinea de 3, 8 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri, la doar câteva ore după un altul de 4,1 grade, informa atunci INFP.
„Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile “se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime)”, arată Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentr Fizica Pământului.