Aparent pornite ca o cultură de nișă, în urmă cu câțiva ani, plantațiile de aluni au apărut peste tot în România. Creșterea alunului devine din ce în ce mai importantă în ultimii ani. Suprafața recoltată a crescut de la 14 ha de livezi de alune în 2011 până la 890 ha în 2019. Producția de alune în coajă a crescut de la 51 tone la 602 tone, valorile fiind înregistrate pentru ultimii cinci ani.
În 2019, în România, plantațiile de aluni au apărut din ce în ce mai multe. Suprafața recoltată a României au crescut de la 634 ha în 2005 la 890 ha în 2019, crescând la o rată medie anuală de 66,08%. Cele mai favorabile zone pentru plantații de aluni sunt cele în care temperaturile cele mai scăzute în timpul iernii nu scad sub -20 sau -22 grade.
Astfel de plantații de aluni se găsesc în principal în regiunile Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana, Maramureș și Banat. În același timp, există și micro-zone adecvate în celelalte regiuni ale țării. De exemplu, aproape de Aiud, în satul Ciuguzel cultivatorii de aluni deja au cantități masive cultivate. Investițiile în plantații de aluni pot varia între 4.000 și 10.000 de euro, aceste plantații de aluni având nevoie de sisteme de irigații bine puse la punct.
Cultivatorii spun că au costuri medii de înfiinţare a plantațiilor de aluni, dar și costuri de întreţinere care nu sunt foarte mari. Productivitatea în plantațiile de aluni vine la cinci ani de la sădire. Din al șaselea an cultivatorii pot ajunge și la trei tone la hectar.
Plantațiile de aluni sunt culturi cu perspective de expansiune în multe zone favorabile ecologic ale Pământului. Acest lucru se datorează cererilor crescute de pe piață. Producția de alune este afectată tot mai mult de condițiile climatice variabile. În același timp sunt afectate de incidența crescută a dăunătorilor și a bolilor.
Piața are nevoie de o aprovizionare constantă cu alune de calitate. Astfel s-au căutat soluții pentru a depăși problemele induse de variabilitatea producției turcești și germane. S-a decis plantarea de noi livezi în diferite țări în care condițiile de mediu sunt adecvate.
Așa se face că România a început să cultive alune, încă din 2012. Conform cultivatorilor, un kilogram de alune pot ajunge și la 60 de lei. Asta arată un randament crescut, dar profitul vine, așa cum spuneam, după primii cinci ani de la însămânțare.
Cei care deja au o prductivitate ridicată la plantațiile de aluni, vând producția atât în țară, dar și la export. Deși plantațiile de aluni s-au înmulțit în România, nu putem concura cu țări ca Turcia și Germania, care sunt cei mai mari producători de pe piață.