Aproximativ 300 de cereri au fost depuse în cadrul programului „Dăm valoare rablei tale”. Aceasta a fost inițiată în luna aprilie de către Primăria Sfântu Gheorghe. Scopul programului este de a elimina din trafic mașinile vechi și poluante. O mare parte din cereri au fost aprobate de către autoritățile locale.
Antal Arpad, primarul municipiului, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că bugetul programului a fost stabilit inițial la un milion de lei. Acesta urmează să fie suplimentat pentru a putea fi retrase din circulație mai multe mașini care sunt mai vechi de 10 ani.
Autoritățile locale oferă suma de 3.000 de lei în schimbul mașinilor înscrise în program și predate la fier vechi. Cu toate acestea, proprietarii au obligația ca să se angajeze că în următorii 3 ani nu vor achiziționa un alt autoturism mai vechi de 5 ani.
„În cadrul programului „Dăm valoare rablei tale” au fost depuse până acum 328 de cereri dintre care au fost aprobate 297 şi au fost deja plătite 123 de maşini predate. (…) Asta înseamnă că, probabil, într-o lună vom depăşi 330 de cereri câte pot fi aprobate din bugetul pe acest an, iar în momentul în care vom ajunge la 330 de maşini plătite vom suplimenta bugetul. Eu estimez că în acest an vor fi depuse în jur de 400 de cereri”, a declarat primarul Antal Arpad.
Potrivit regulamentului stabilit de Consiliul Local, în program pot fi înscrise doar autovehicule de 2-7 locuri și mai vechi de 10 ani. Ele trebuie să fie predate la un centru autorizat de casare, iar solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Una dintre ele este ca domiciliul sau sediul lor să fie în municipiul Sfântu Gheorghe. De asemenea, să nu aibă restanțe la bugetul local și să declare că nu au obținut și nu au depus acte pentru a obține vouchere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național.
„Va trebui să schimbăm regulile (…) ca să nu se gândească nimeni că asta este o investiţie bună, să cumpere acum maşini ieftine şi să le vândă scump către oraş peste câţiva ani. (…) Eu spun că a fost o idee bună şi un proiect de succes, având în vedere numărul de cereri”, a mai spus primarul Antal Arpad.