Medicul pediatru Mihai Craiu îi atenționează pe părinți să-și îndrepte mai multă atenție spre copiii lor după o perioadă grea, cu multe provocări și restricții. Potrivit specialistului, mulți tineri se confruntă cu stări de anxietate și depresie, care netratate, pot favoriza suicidul. În cadrul unei dezbateri organizate de OMS, doctorul a recomandat folosirea unui chestionar de triaj, tocmai pentru a identifica eventualele probleme.
În cursul zilei de marți, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în cadrul dezbaterii „Tulburări psihoemotionale la copii in contextul pandemiei” organizată online de „Salvați Copiii”, despre problemele grave din rândul tinerilor.
Chiar dacă de multe ori sunt mascate de rutinia cotidiană, emoțiile negative acumulate pe durata pandemiei sunt prezente și se pot manifesta în diferite forme, în momente de cotitură pentru victime.
Pentru a evita adevăratele tragedii, medicul pediatru a menționat câțiva factori care contribuie la acest fenomen îngrijorător de anxietate și totodată, le-a recomandat tuturor adulților să încurajeze relațiile intersociale prezente înaintea pandemiei.
„Aș cita un articol recent din Pediatrics care spunea că spitalul de copii din Colorado statul Colorado a decretat stare de urgență din punct de vedere emoțional și psihiatric.
De exemplu, în spitalul din Colorado Springs au crescut cu 145% cazurile de depresie severă și tentativă de suicid, iar Universitatea din Colorado a arătat o creștere de 90%.
Se întâmplă ceva la nivel global. În afară de excesul de tehnologie și ecrane și vremea a contribuit major. Această vreme cu anormal de multă ploaie și de lipsă de lumină.
Ca doctor de urgențe, cred că ai noștri copii au nevoie de școală deschisă, nu trebuie să mai acceptăm închiderea în primul rând a școlilor câtă vreme ne propunem să facem festivaluri și alte activități, copiii au nevoie unii de ceilalți”, a afirmat Mihai Craiu, medic primar în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandru-Rusescu” din București.
Medicul Mihai Craiu recomandă să fie adoptate măsuri de prevenție constând în realizarea unor sondaje cu șapte întrebări, prin care adolescenții să își poată exprima liber stările și emoțiile, indiferent dacă aceștia par sau nu afectați de depresie.
Specialistul avertizează că mulți copii veniți la Urgențe poartă pe umeri starea de angoasă transmisă de la bunici sau persoanele cu care se află în strânsă legătură. Acesta subliniază faptul că anumite stări depresive nu sunt transmise prin semnale clare, dar cu toate acestea, ele există.
„Nu trebuie să înceapă neapărat cu lipsa de la școală sau rezultate școlare proaste ca să ne dăm seama că este ceva în neregulă cu copilul. Lucrurile par un pic scăpate din mână, pentru că și noi adulții suntem mai triști.
Cert este că la noi la urgențe vin în fiecare zi copii cu patologie care mimează accidente vasculare sau dureri coronariene, toată patologia de pe la bunicii cu care stau. Sunt o oglindă fidelă a angoasei noastre a adulților și cred că este momentul să îi scoatem afară, să se joace, să facă împreună ceva.
Și să ne gândim mai bine cum facem să prevenim o nouă recrudescență a cazurilor de coronavirus”, a afirmat Mihai Craiu, potrivit Hotnews.ro.