Nu pot exista multe locuri de muncă mai infernale decât cele oferite în aprilie 2012 pentru trei mineri chinezi din provincia muntoasă Yunnan. Primind sarcini precum curățarea unei mine de cupru abandonate din Moijang, ei s-au trezit în peșteri, în grămezi de guano – o combinație urât mirositoare de fecale de lilieci și urină.
În timp ce liliecii se culcau deasupra capului, iar șobolanii și șopârlele mișunau în jur, în excremente și în moc, bărbații săpau ore în șir în spațiul puturos, fără aer. După două săptămâni, toți trei au dezvoltat o boală severă, asemănătoare pneumoniei.
Trei bărbați mai tineri au fost trimiși pentru a prelua sarcinile, dar în curând și ei aveau să sufere probleme de respirație, tuse și febră peste 39 C – simptome descrise ulterior într-o lucrare medicală chineză obscură și care sunt izbitor de asemănătoare cu boala pe care o cunoaștem acum sub numele de Covid-19, notează DailyMail.
Cei șase mineri au fost mutați la Școala de Medicină nr. 1 de la Universitatea de Medicină Kunming – la mai mult de 100 de km distanță în capitala provinciei – unde au fost puși pe ventilatoare. În câteva luni, trei au murit.
Probele de sânge de la victime au fost trimise spre analiză la Institutul de Virologie Wuhan (WIV) din provincia Hubei, un centru de renume mondial pentru cercetarea coronavirusului și singurul laborator din China autorizat să se ocupe de viruși mortali precum ebola, gripa aviară și HIV.
Acolo sângele a fost analizat de către dr. Shi Zhengli, un cunoscut om de știință cunoscut sub numele de „Femeia liliecilor” datorită expedițiilor sale de pionierat în vânătoare de viruși, în peșterile de lilieci din părțile îndepărtate ale Chinei, de-a lungul a aproape două decenii. Ea a concluzionat că bărbații au murit de o infecție fungică cauzată de un agent patogen care se ascundea în ciuperca care acoperea liliacul.
Nouă ani mai târziu, minerii din Mojiang generează brusc titluri în toată lume după ce Wall Street Journal a raportat concluziile dintr-un raport confidențial de informații din SUA în weekendul trecut.
Ziarul a raportat că trei cercetători de la WIV au fost spitalizați în noiembrie 2019 cu simptome „în concordanță cu Covid-19”. Asta este cu cel puțin o lună înainte ca Beijingul să raporteze oficial existența unei noi boli respiratorii, la 31 decembrie 2019.
Dezvăluirea dă un nou impuls afirmațiilor îndelungate conform cărora noul virus al coronavirusului – denumirea oficială SARS-CoV-2 – nu a apărut pe piața fructelor de mare Huanan și a faunei sălbatice din Wuhan sau în oricare dintre celelalte „zerouri la sol” sugerate, ci prin o scurgere într-un laborator din Wuhan.
Deci, virusul (sau o variantă înrudită) care a infectat acei mineri – și despre care se știe că a fost studiat în Wuhan – ar putea fi cauza unei pandemii globale care a provocat 168 milioane de cazuri confirmate și cel puțin 3,5 milioane de decese până în prezent?
Este un salt substanțial de făcut în ceea ce este o narațiune complexă, dar există motive pentru o analiză serioasă, nu în ultimul rând asemănările genetice dintre virusul peșterii Moijang și SARS-CoV-2, arată analiza din Daily Mail.
Desigur, aceasta nu este prima dată când teoria „scurgerilor de laborator” este considerată ca fiind cauza pandemiei. Pentru mulți, probabilitatea apariției unui nou virus chiar în orașul în care au fost amplasate laboratoare specializate în cercetarea coronavirusului a fost întotdeauna o coincidență prea mare. Dar astfel de revendicări au fost respinse mai mult sau mai puțin de la început.
Chinezii au condamnat agresiv „politizarea” pandemiei, arătând cu degetul, iar experții din întreaga lume păreau să fie în favoarea teoriei „deversării zoonotice”. Acest lucru susține că virusul a sărit cel mai probabil de la lilieci (un rezervor cunoscut de coronavirusuri) la un animal intermediar și apoi la om. Într-adevăr, așa evoluează majoritatea virușilor care infectează oamenii.
Acum, însă, comunitatea științifică – și liderii mondiali – se gândesc din nou. Joi, președintele Joe Biden a ordonat oficialilor de informații să „dubleze” eforturile pentru a stabili originile SARS-CoV-2 și a raporta în 90 de zile. Într-un interviu la începutul acestei luni, consilierul său șef medical, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a fost de acord că o evadare în laborator este „o posibilitate”. El a spus că va susține, de asemenea, o a doua anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În timp ce oamenii de știință ai OMS au petrecut trei ore intervievându-l pe dr. Shi, aceasta a declarat că nu există coronavirus în peșterile Moijang, iar minerii „probabil” au murit de o boală fungică – întrebările lor au fost ulterior criticate ca fiind superficiale.
Nu a fost permisă nici o cercetare independentă și nici autoritățile OMS nu au avut voie să examineze datele de laborator, jurnalele de siguranță sau înregistrările.
În această săptămână, Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge și consilier al guvernului britanic, a declarat pentru The Telegraph că teoria „scurgerilor de laborator” nu a fost explorată corespunzător. Și într-o scrisoare către jurnalul Science, la începutul acestei luni, 18 dintre epidemiologii și geneticienii din lume au cerut o anchetă independentă asupra originilor.
Bineînțeles, China – care a negat în mod repetat că virusul a scăpat dintr-unul din laboratoarele sale – este furioasă cu noile sugestii că o scurgere de laborator în Wuhan este un factor. Presa a spus că afirmațiile americane au fost „o minciună flagrantă, o conspirație creată de agențiile de informații americane și mass-media”.
O analiză a studiilor științifice sugerează că cel puțin patru echipe de virologi chinezi au colectat probe din mină după ce minerii s-au îmbolnăvit. Nouă virusuri au fost găsite și au fost trimise către WIV pentru analiză.
O ipoteză prezentată de Latham este că Covid-19 a evoluat în plămânii minerilor care s-au îmbolnăvit. Probele virale au fost ulterior lucrate de cercetători într-un laborator din Wuhan și cumva virusul a scăpat și s-a răspândit pe piața Huanan, care se afla la doar doi km de institut.
O altă ipoteză a virusologului chinez Li-Meng Yan este că RaTG13 a fost modificat genetic pentru a fi folosit în ceea ce este cunoscut sub numele de experimente „câștig de funcție”.
De când a apărut Covid, virusologii chinezi au testat peste 80.000 de animale în ferme, în piețe și în sălbăticie, în încercarea de a găsi animalul intermediar, până acum fără succes.
„Nu există date noi care să indice că aceasta este cauza. O evadare a virusului din laborator a fost întotdeauna plauzibilă, dar nu există dovezi noi. Susținătorii au tratat dovezile vechi ca și cum ar fi noi. Asta nu-i conferă dintr-o dată o nouă credibilitate pe care nu o avea până acum”, a declarat Angela Rasmussen, virusolog la Georgetown Center for Global Health din Washington DC.
Oricare ar fi adevărul, dacă Omul sau Natura este responsabilă pentru dezlănțuirea acestui virus în lume, este vital în prevenirea sau combaterea următoarei pandemii. John Vidal, specialist în mediu, cercetează în prezent o lucrare despre legăturile dintre natură și boală.