Zeci de păsări flamingo poposesc zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța, oferind imagini senzaționale. Asemenea priveliște este extrem de rară și de o frumusețe deosebită.
62 de păsări flamingo au fost surprinse, ieri, pe Lacul Tuzla, de către fotograful constănțean Florin Călugăreanu. El a mărturisit că a stat ore întregi să la fotografieze și să le studieze. O asemenea ocazie să vadă delicatele păsări este foarte rară, așa că a vrut să profite din plin.
Florin a spus că a aflat în urmă cu 3 ani de faptul că păsările vin în nordul județului Constanța, într-o zonă din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Timp de patru ore a admirat fotograful păsările deoarece a vrut să facă pozele perfecte.
”Aflasem acum 3 ani că păsările flamingo vin în nordul județului Constanța, într-o zonă din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Am stat stat 4 ore să le admir, pentru că am vrut să văd mai multe împerecheri și să le prind în zbor. Femelele mâncau și masculii au plecat lângă o insulă. Am înțeles că este posibil ca masculii să construiască și cuiburi acolo, ceea ce ar fi minunat. Niciodată aceste păsări flamingo nu au rămas la noi în țară, au trecut doar pentru scurt timp, în migrație”, a declarat pentru Discover Dobrogea, fotograful constănțean Florin Călugăreanu.
Cele 62 de păsări care au fost zărite zilele acestea pe Lacul Tuzla din județul Constanța sunt monitorizate de specialiștii din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării”. ARBDD anunță că în anul 2020, zece păsări flamingo au vizitat pentru o scurtă perioadă de timp Delta Dunării.
La acea vreme, specialiștii au crezut că este vorba despre cel mai mare grup de păsări flamingo observat în țara noastră. Acum însă, numărul lor este mult mai mare. În cazul în care păsările vor cuibări pe lacul din județul Constanța, cu siguranță vor veni mai multe în următorii ani.
”Zece exemplare de păsări flamingo, cel mai numeros grup din ultimul secol, au ajuns în Delta Dunării”, anunța anul trecut Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării. Prezența acestora a fost de scurtă durată și nu au putut fi monitorizați. Astfel de observații au mai fost făcute sporadic și în anii anteriori, în zona de coastă a Mării Negre din RBDD, dar nu în număr așa de mare, doar 3-4 exemplare. Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteranean, cu coloniile cele mai apropiate de România, Grecia, Turcia sau Muntenegru”, anunțau în 2020 reprezentanții ARBDD.