26 mai 2021 | 17:19

Polița RCA, necesară pentru mașinile abandonate sau ținute în garaj. Cum scapi de plata ei, de fapt

News
Polița RCA, necesară pentru mașinile abandonate sau ținute în garaj. Cum scapi de plata ei, de fapt
Cum să scapi de plata RCA pentru mașinile abandonate?

Noi vești pentru conducătorii auto! Poți scăpa de plata RCA din dreptul mașinilor abandonate? Cei care dețin vehicule pe care nu le conduc pe carosabil trebuie să ia acestea la cunoștință!

Cum să nu mai plătești RCA pentru mașina abandonată?

Cu toții am văzut faptul că se adună din ce în ce mai multe vehicule care-și găsesc locul lângă trotuare, pomi, pe aleile de la blocuri și nu numai și care incomodează trecerea altor șoferi de pe carosabil.

Desigur că nici vizual nu fac o figură bună, mai ales că de cele mai multe ori vorbim despre mașini din care nu mai poți face nimic. Iată că indiferent de stadiul în care se află, trebuie să plătești RCA dacă nu faci demersurile de mai jos!

  • Legea arată: Conform unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul trebuie să plătească polița RCA.

CJUE a luat recent decizia de a-i obliga pe proprietarii mașinilor de acest gen să încheie o asigurare obligatorie pe proprie răspundere dacă vehiculul nu a fost radiat din circulație, chiar dacă e nefuncțional.

Drepturi și obligații pentru șoferi

Instituția a mai luat o decizie similară care stabilește că persoanele care au mașini funcționale sunt obligate să încheie o poliță RCA, deși acelea sunt ținute în curte sau garaj:  ”Încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație.” Concret, dacă deții o astfel de mașină și vrei să scapi de plata RCA, este de ajuns să o radiezi.

  • Asigurare RCA drepturi:

-Păgubitul RCA îşi poate efectua reparaţia autovehiculului la ORICE SERVICE AUTORIZAT RAR, INDIFERENT care sunt recomandările făcute de asigurator.
-Asiguratorul este OBLIGAT să meargă în localitatea indicată de păgubit pentru a constata dauna, INDIFERENT de dimensiunea avariei autovehiculului – INCLUSIV PENTRU AVARII MINORE!
– Asiguratorul este OBLIGAT de legislaţia în vigoare să constate dauna ÎN CEL MULT 5 ZILE LUCRĂTOARE de la notificarea trimisă de păgubit.
-Trebuie să mai ştii că această obligaţie a asiguratorului nu este condiţionată ÎN NICIUN FEL de existenţa unei relaţii contractuale între acesta şi unitatea de service la care tu, ca păgubit, alegi să îţi repari maşina.
-Dacă asiguratorul RCA nu constată daunele în cele cinci zile lucrătoare de la notificare, păgubitul poate trece la repararea vehiculului ÎNAINTE de constatarea daunei.
-Păgubiţii RCA care îşi repară maşinile în baza unei poliţe RCA emise după 19 septembrie 2016 AU DREPTUL SĂ ÎŞI ÎNCHIRIEZE UN AUTOVEHICUL din aceeaşi clasă sau dintr-o clasă inferioară vehiculului avariat, iar asiguratorul are obligaţia să achite costurile închirierii acelui vehicul pe durata reparaţiilor sau pe toată perioada în care asiguratorul face cercetări privind suspiciunea de fraudă. Cercetările pot dura cel mult 90 de zile. (Sursa; opel-bacău.ro)

Detalii despre radierea unei mașini și acte necesare

Radiere auto acte necesare:

  1. Primul pas este să mergi la Direcția de Taxe și Impozite Locale de unde vei scoate un certificat de atestare fiscală care arată că ești la zi cu plățile pentru vehicul.
  2. Al doilea pas este să mergi la REMAT și să predai mașina, loc de unde vei primi un document care arată că aceasta a fost dezmembrată.
  3. Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la Direcția de Permise și Înmatriculări auto de pe raza domiciliului care încheie formalitățile și să prezinți documentele acestea:
  • cele două certificate menționate mai sus;
  • numerele de înmatriculare a mașinii;
  • cererea de radiere completată;
  • certificatul de înmatriculare;
  • documentul de identitate;
  • cartea de identitate a autovehiculului;
  • certificatul de radiere.
Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Cum alegi ouăle la magazin, ca să nu-ți iei țeapă
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro