Pentru cei aproape 1,4 milioane de angajați o mărire la salariul minim pe economie ar însemna o gură de aer. Conform unei decizii date miercuri, salariul minim ar putea crește de anul viitor. Numai că, la un calcul real al procentului de majorare netă, românii vor avea parte de o mare surpriză.
Odată cu venirea la conducerea guvernului, Florin Cîțu a făcut un număr important de promisiuni. Printre acestea una ar fi trebuit să aibă efect asupra celor 1,4 milioane de români cu salariul minim pe economie. Dar criza financiară, inflația, toate ca efect al Pandemiei, au pus sub semnul întrebării majorarea promisă pentru ianuarie 2021.
Florin Cîțu anunța în decembrie 2020 primele măsuri economice. Pachetul era catalogat ca fiind o combinație de măsuri de venit strânse care vizează atingerea obiectivului de deficit bugetar de 7% din PIB pentru 2021. De cealaltă parte, pachetul a fost gândit ca sprijin suplimentar acordat companiilor și angajaților afectați de criza covid.
În aceste pachete s-a discutat și despre ajustarea pozitivă la salariul minim pe economie, ulterior renunțându-se la idee. În același timp presiunile de la Bruxelles cu privire la Planul Național de Restructurare și Reziliență, au determinat guvernul să amâne această măsură.
La ultima ședință de Guvern, totuși, Florin Cîțu a luat decizia de ajustare pozitivă la salariul minim pe economie începând cu anul viitor. Hotărârea de Guvern a fost aprobată miercuri de executiv. Conform acesteia salariul minim pe economie brut va crește la 2.300 de lei. Dar, dacă e să calculăm majorarea la salariul minim pe economie net, se va constata că ar însemna doar 40 de lei.
Reamintim că după plata impozitelor, din cei 2.300 de lei brut, un angajat ar rămâne doar cu 1.386 de lei în mână. Calculul majorării s-a făcut ținându-se cont de rata de inflație, de 2,2% pentru 2020 și de 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană tot pentru anul 2020.
Aceiași analiști financiari au mai depistat și o neregulă în noua hotărâre. În cazul unor astfel de decizii, se specifică de regulă ca dată de intrare în vigoare prima zi din annul următor, în cazul nostru ar fi trebuit să fie 1 ianuarie 2022. Numai că la redactarea hotărârii nu s-a specificat acest lucru, ci o altă dată, cea de 13 ianuarie. Eroarea publicată deja, ca atare, în Monitorul Oficial, afectează calculul aferent, spun analiștii financiari.
”Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată. Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți. Unii vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”.
Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie. Dar nu scrie în text, asta e problema.”, a spus Cornel Grama, consultant fiscal, pentru Hotnews.ro.