Sectorul construcțiilor este de așteptat să sufere o transformare substanțială în următoarele câteva decenii. Modificările sunt necesare pentru a îndeplini obiectivele stabilite de Uniunea Europeană în legătură cu tranziția către o economie pentru energia curată. La nivel național, încă din 2009, au fost demarate proiecte privind renovările energetice. De anul acesta consiliile locale posibil să ofere facilități pentru cei care-și construiesc sau renovează case bazându-se pe energia curată.
Renovările energetice presupun diferite măsuri de intervenție asupra anvelopării unei clădiri. În același timp sunt măsuri asupra sistemelor tehnice care au ca rezultat îmbunătățiri semnificative ale eficienței energetice. Acest model de renovare reprezintă un pilon important pentru atingerea obiectivului UE de eficiență energetică pentru 2030. Prin acest sistem de renovare ecologică se dorește și tranziția către o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Încă din 2009 în România a fost anunțat un proiect, denumit ”Programul național pentru îmbunătățirea performanței energetice”. Programul este valabil atât pentru apartamentele de bloc, cât și pentru casele la sol, renovabile sau în construcție. Investiția anuală avea un total de 60 milioane euro.
Banii erau împârțiți în două categorii, 50 milioane euro din investiții publice și 10 milioane de euro din investiții private. Din 2016 bugetul minim al unui proiect de creștere a eficienței energetice la o clădire rezidențială este de 0,1 milioane de euro și maximul de 5 milioane de euro.
Nu se știe exact numărul de locuințe care beneficiază acum de energia curată, prin renovările energetice, sau prin construcția de noi case sau apartamente. Consiliile locale vor putea și vor să acorde anumite beneficii celor care optează pentru energie curată, conform unui nou proiect.
Proiectul USR PLUS propune o micșorare sau chiar o scutire de la plata impozitelor pentru proprietarii de locuințe care-și renovează energetic proprietățile. În același timp proiectul mai propune scutirea de la plata impozitelor pentru cei care folosesc energia curată atunci când își construiesc o casă.
Conform inițiatorilor sumele de implementare pentru energia curată ajung la aproximativ 100 de miliarde de euro. Banii pot fi accesați prin ”Programul național pentru îmbunătățirea performanței energetice”. Termenul limită dat de UE este până în 2050. Cei de la USR PLUS spun că sumele investite vor putea fi recuperate prin”Pactul energetic european”.
”Considerăm că sumele scutite din impozite pot fi ușor recuperate. Recuperarea se va face prin accesarea fondurilor europene din cadrul mecanismului privind Pactul ecologic european”, arată inițiaitorii USR PLUS, potrivit Profit.ro.