Școlile se redeschid fizic astăzi, pe 5 mai, astfel că aproximativ 2.000.000 de elevi sunt așteptați să revină în bănci. După o vacanță de o lună de zile, elevii vor avea de recuperat mai multă materie în cele opt săptămâni de școală care au mai rămas până la vacanța de vară. Profesorul Alexandru Rafila a dezvăluit ce se întâmplă cu vaccinul produs de Pfizer pentru copii și când se va putea face imunizarea acestei categorii.
Spre deosebire de SUA, care a anunțat aprobarea de urgență a utilizării vaccinului de la Pfizer pentru copii, Europa ar mai avea de așteptat aproximatix două luni până când tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani vor putea să se imunizeze. Reprezentantul României la OMS a explicat că în țara noastră, imunizarea copiilor ar putea începe în lunile iulie-august, atunci când se vor afla în vacanță.
“Este posibil să înceapă (imunizarea copiilor – n.r.) în momentul în care vom avea o rezoluție, o aprobare din partea EMA pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani. Eu cred că cel mai devreme ar putea începe în iulie-august.
Singură problema e aceea că elevii vor fi în vacanță și o să depindă practic vaccinarea lor de ceea ce consideră părinții pentru că vorbim de decizia lor, va fi a părintelui nu a copilului”, a explicat Rafila, potrivit Realitatea Plus.
Reprezentantul României la OMS s-a arătat extrem de optimist cu privire la vaccinarea multor români, astfel că obiectivul autorităților ar putea fi atins cu brio „probabil că în 2 luni o să atingem acest prag, 10 milioane de imunizări„.
Cu privire la imunitatea de turmă, atât de necesară pentru a reveni la o viață apropiată de normalitate, medicul susține că în cel mai fericit caz, această imunizare se va face în luna octombrie: „Cel mai repede în luna octombrie, dacă suntem foarte optimiști”.
În urma relaxării restricțiilor în perioada Paștelui este posibilă o creștere a numărului de cazuri, afirmă profesorul Alexandru Rafila. Acesta a subliniat necesitatea efectuării unor teste non-invazive în școli, însă tot el a explicat că nu sunt 100% relevante, astfel că pentru confirmarea rezultatului este nevoie de un alt test de tip PCR sau antigen.
Medicul a ținut să menționeze, de asemenea, că în ultimul an, Educația în România a suferit mari schimbări, majoritatea elevilor fiind privați de cursuri fizice. Din acest motiv, nu se poate pune problema de o creștere a cazurilor de Covid-19 de la școală.
„Și noi putem face testare riguroasă săptămânal, în școli, cu teste non-invazive. Am făcut mai multe teste de felul acesta băiatului meu de 10 ani, nu e nimic traumatic în această testare. Nu se opune nimeni utilizării testelor de salivă.
Totuși, România nu poate transmite în felul acesta cazurile pozitive în sistemul european. Testul din salivă trebuie confirmat printr-un alt test PCR sau antigen pozitiv. (…) Una e relaxarea oamenilor de Paște și altceva este deschiderea școlilor. Să nu amestecăm lucrurile.
Noi am suferit foarte mult în ultimul an pentru că școlile au fost închise în România, în mod contrar față de ce s-a întâmplat în alte țări din UE. Numărul de cazuri noi în școli a fost inferior numărului de cazuri noi din populația generală. Nu putem spune că școala a influențat negativ pandemia din România.
Va exista o creștere după Paște, rămâne de văzut cât va fi această creștere. Va conta numărul celor internați în spital și mai ales al celor care ajung la ATI. Avem 1.190 de persoane la terapie intensivă în acest moment. Acesta e indicatorul ce trebuie urmărit.”, a mai dezvăluit medicul, potrivit sursei citate.