Dacă masa de Paște a fost una copioasă, atunci cu siguranță a rămas multă mâncare, mai ales ouă fierte. Trebuie să știi că le poți transforma în alte preparate ușoare și deosebite, numai bune pentru perioada de după Sărbători. Îți prezentăm cinci idei delicioase pe care le poți folosi.
6 ouă fierte tari
2 linguriţe muştar
1 conservă ton
30 g unt moale
sare, piper
1 lingură maioneză, pentru ornat
Ouăle se decojesc și se taie jumătăți, după care se scot gălbenușurile, se pun în blender. Se adaugă adaugă tonul bine scurs, muștarul și untul. Se condimentează cu sare, piper, după gust. Se mixează până se obține o pastă fină și se umplu albușurile cu această pastă. Se ornează cu puțină maioneză și pătrunjel proaspăt, se așază pe un platou cu frunze de salată și felii de roșii.
6 ouă
150 g mazăre din conservă
100 g maioneză
100 g smântână fermentată
1 lingură muştar, după preferinţă
1 legătură ceapă verde
1 legătură usturoi verde
½ legătură pătrunjel
sare
piper
Se fierb ouăle tari și se decojesc, se taie cubulețe și să le pună într-un castron. Se spală pătrunjelul, ceapa și usturoiul verde, apoi se taie mărunt și se adaugă peste ouă. Apoi, se scurge bine mazărea și se pune peste restul ingredientelor, alături de maioneză, muștar și smântână. Se condimentează totul cu sare și piper, după gust, se amestecă, se acoperă salata și se ține la frigider vreme de 30 de minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
500 g sfeclă coaptă
200 g castravete
1 legătură mărar
500 g iaurt grecesc gras
1 legătură ceapă verde
4 linguri oţet
sare
piper
4-5 ouă fierte tari
frunze de mărar
Se dă sfecla prin răzătoarea cu găuri mari. Se taie ceapa și castraveții curățați de coajă, se mărunțește mărarul. Se amestecă toate legumele, se adaugă iaurtul și oțetul. Se potrivește gustul de sare și piper. Se servește cu ouă fierte tari și se decorează cu frunze de mărar.
Pentru aluat:
220 g făină
1 praf de sare
120 g unt
1 gălbenuş
1 lingură apă rece
Pentru umplutură:
3 ouă fierte tari
300 g cârnaţi afumaţi, după preferinţă
3 ouă crude
200 ml smântână de gătit (20% grăsime)
100 g caşcaval
sare
piper
verdeaţă, pentru decor
Se taie untul cubulețe și îl mixează cu făina și sarea până ce capătă o consistență nisipoasă. Se adaugă gălbenușul, se frământî și se toarnă puțină apă rece, ca să se obțină un aluat omogen, care se înfășoară în folie alimentară și se dă la frigider, vreme de 30 de minute.
Se scoate apoi aluatul de la frigider, se întindă o foaie rotundă de 5 mm grosime care se aranjează într-o formă de tartă, inclusiv pe pereți. Se bat ouăle cu sare și piper, după gust, se adaugă cașcavalul ras și smântâna, după care se omogenizează. Se toarnă apoi cu amestecul peste aluat. Se taie felii cârnații și se adaugă în tartă, din loc în loc. Se procedează la fel cu ouăle fierte. Se dă tava la cuptor preîncălzit și se coace 15 minute la 180 de grade C, după care 35-40 de minute 150 de grade C. Se lasă tarta 10 minute la răcorit, înainte de a o servi. Se decorează apoi cu verdeața preferată.
6 ouă fierte tari
1 avocado mare
100 g cremă de brânză
100 g somon afumat
sare
zeama de la 1 lămâie
Se taie ouăle jumătăți, pe lung, și se scot gălbenușurile. Se curăță avocado și se pasează împreună cu gălbenușurile, crema de brânză, sare și zeama de lămâie, după gust. Se umplu ouăle cu această compoziție, se așază deasupra bucăți de somon rulate și se stropesc cu zeama de lămâie rămasă. Se dau ouăle la rece până la momentul servirii.