Câțiva tineri din Bacău au dezvăluit un proiect la care lucrează de ceva timp. Sistemul financiar e ținta și numele creației lor e „Bahiti”. Ce vor, mai precis, să realizeze ei cu o creație de domeniu SF?
„Bahiti” e prima monedă digitală creată de români din Bacău. S-a mai lucrat, s-au mai făcut monede, dar acum Bacău ar putea să se remarce mai bine decât alții. Ce face însă „bahiti” și de ce ar putea fi specială?
O monedă digitală, așa cum ne-a obișnuit Bitcoin, funcționează cu două lucruri: altgorimul pe care e bazată, care face calculele, și partea de blockchain – un fel de bază de date, dar care nu este stocată undeva, iar asta duce la descentralizare. Dacă până acum ne-am obișnuit cu un sistem financiar controlat de bănci, de țări, Bitcoin, dar mai ales tehnologia blockchain, aduce descentralizarea mai aproape.
Creatorii „bahiti” au lucrat trei săptămâni doar ca să înțeleagă mecanismul algoritmului. După ce au reușit cu calculele, partea de blockchain le-a luat alte două săptămâni. Apoi, a luat naștere moneda digitală botezată „bahiti”. Iar Bacău e pus pe harta blockchain așa.
„Este același sistem ca la Bitcoin, ușor modificat. […] Moneda merge foarte bine și trebuie să spunem că suntem cam singurii pe partea de est a Europei care am reușit să dezvoltăm așa ceva cu tehnologie și algoritm propriu. Acum «bahiti» este pe piață și există un stoc de două milioane de monede care circulă pe piață.
O monedă de-a noastră valorează în acest moment 9 cenți americani pentru că suntem la început și nu avem un buget cum au alții, de milioane de dolari”, a explicat Mihai Candet, student de 23 de ani al Universității „Vasile Alecsandri” și cel care deține firma Penta Squad care a lansat moneda. Explicațiile au fost publicate în Deșteptarea.
„Bahiti circulă în toată lumea iar cei mai mulți utilizatori sunt din zona Asia. Sigur, nu ne-am oprit aici. Pentru că nu toată lumea are acces la echipamente speciale, ne-am gândit să scoatem un fel de acțiuni, strict pentru monedă. În acest sens am făcut un parteneriat cu Etherum (127 de dolari), care este a doua cea mai puternică monedă din lume, după Bitcoin (peste 4.000 de dolari), și care au apreciat ceea ce vrem să facem”, a mai explicat Candet.
„Practic, împreună am făcut o monedă exclusivă cu un stoc foarte mic, 300.000. Este o chestie prin care noi urmărim să atragem investitori. Cu toate acestea, suntem încă la început, dar suntem foarte mulțumiți de evoluție. Tot ce producem în firmă reinvestim, mai ales în echipamente”, a adăugat acesta.