Cod Rutier 2021. Una din cele mai întâlnite amenzi contravenționale în trafic este pentru lipsa rovinietei. Taxa, în sine, este cunoscută și ca taza de drum. Banii, în mod normal, ajung în vistieria CNAIR. Dar întrebarea care se poate pune, este de câte ori un șofer poate fi amendat pentru lipsa rovinietei?
Drumurile naționale și cele câteva autostrăzi din România sunt, în mare parte, supravegheate de camerele de luat vederi instalate de CNAIR. La nivel național, conform datelor CNAIR, sunt aproximativ 86 de camere de supraveghere instatale.
Un participant la trafic, prin stipulările din noul Cod Rutier 2021, trebuie să aibă la vedere rovinieta, și bineînțeles, taxa plătită. În caz contrar, dacă sunteți surprinși în trafic de una din cele 86 de camere, și nu aveți rovinieta plătită, riscați să primiți amenda contravențională direct prin poștă. Amenda variază de la 250 de lei și până la 4500 de lei.
Conform noului Cod Rutier 2021, amenzile sunt în funcție de mașina pe care o conduceți. Dacă vă aflați la volanul unui autoturism, amenda va fi de 250 de lei. Dacă sunteți șofer de camion, sau autoutilitare, amenda poate ajunge și la 4.500 de lei. Iată care sunt criteriile stipulate în noul Cod Rutier 2021, pe baza cărora se pot aplica amenzile:
Întrebarea este una legitimă, dacă luăm în calcul cele enunțate mai sus cu privire la camerele de supraveghere. Conform legii, un șofer, indiferent de vehiculul pe care îl conduce, va fi amendat doar o sigură dată. Amenda va fi emisă doar o singură dată, indiferent de câte ori veți fi surprinși în trafic de cele 86 de camere de supraveghere de pe drumurile naționale și autostrăzi.
În noul Cod Rutier 2021 este precizat că termenul de prescriere a acestei amenzi este de 4 luni de la data la care ați fost surprinși în trafic fără rovinietă. Concluzia este că, mai bine să plătim taxa de drum, decât să ne trezim că plătim amenda, care nu este chiar atât de ieftină.