De Paști, carnea de miel nu lipsește de pe mesele festive ale românilor. Însă trebuie să știi exact ce vei mânca, cum să alegi carnea. Ca să fii mai sigur, poți să alegi mielul de la o stână autorizată sanitar-veterinar, însă dacă îl cumperi de la piață sau din hipermarket, trebuie să fii atent la anumite lucruri pentru a cumpăra o carne de calitate.
De altfel, și nutriționiștii recomandă consumul regulat de carne de miel, nu doar cu ocazia zilelor de Paște, întrucât este o carne de calitate. Această carne conține acizi grași Omega 3, este o bună sursă de proteină, fier, seleniu, zinc și vitamina B 12. De asemenea, 65% din grăsimile din această carne sunt monosaturate și polinesaturate, fiind deci cele mai sănătoase grăsimi pentru organism. Dar ca să ai certitudinea că cumperi cel mai bun miel, sunt anumite reguli pe care trebuie să le respecți. Așadar, trebuie să cumperi carne de miel din locuri autorizate sanitar-veterinar.
Cei care au dubii pot să ceară celui ce comercializează carnea un certificat sau o autorizație. De asemenea, dacă cumperi carnea din măcelării sau din supermarketuri, carnea trebuie să aibă ștampilă. Ștampila indică faptul că această carne este verificată sanitar-veterinar, fiind deci sigură pentru consum. Mai mult, pe etichetă mai trebuie să fie menționată și țara de proveniență, dar și data sacrificării. Dacă această dată lipsește, înseamnă că acea carne a fost congelată după care decongelată.
De asemenea, un alt indiciu al congelării este carnea umedă și lucioasă. De precizat este că carnea de miel sacrificat recent are o peliculă uscată la exterior. Dacă carnea este umedă și lipicioasă, atunci chiar nu e proaspătă. În plus, trebuie să știi că carnea trebuie să fie rozalie la culoare, iar o culoare închisă, roșiatică ori vineție este un alt semn că mielul nu a fost sacrificat de curând.
Dacă vrei să cumperi un miel întreg, trebuie să știi că greutatea ideală, după tăierem este de 10-13 kilograme. Dacă mielul este mai mic, carnea conține mult colagen și purine. Acestea din urmă cresc cantitatea de acid uric din organism. Este ideal ca animalul respectiv să aibă și cap, întrucât ochii sticloși și limpezi reprezintă un alt indiciu al prospețimii. În schimb, dacă ochii par ”cețoși”, ar fi mai bine să nu mai cumperi acel miel.
Un alt aspect important este și alegerea organelor, cele care sunt ingrediente principale la drob. Ele trebuie să aibă o culoare ”vie”, și nu mată, și să nu aibă un miros înțepător. Carnea de miel nu trebuie consumată însă imediat după sacrificare, iar pentru un gust perfect, ea trebuie marinată între 4 și 24 de ore.