Alte destinații cunoscute de vacanță cum ar fi Grecia, Turcia sau Bulgaria și-au făcut deja strategii pentru a atrage cât mai mulți turiști. Pe de cealaltă parte, România lasă sistemul HoReCa să se descurce singur.
Turiștii ce vor alege anul acesta ca destinație de vacanță litoralul din România vor întâmpina aceleași probleme ca și în anii trecuți. Mai mult de atât, și alte probleme legate de pandemia de coronavirus. Aproape jumătate de plajă din stațiunea Mamaia va fi predată celor 100 de concesionari pe 1 iulie, în plin sezon estival, chiar dacă termenul inițial era la începutul verii.
Procesul de stopare a eroziunii costiere a fost întârziat de către procurorii DNA. Aceștia au impus o restricție după ce s-au descoperit bucăți de lemn în zona unde se excava nisipiul. Se pare că aceste bucăți ar avea potențial arheologic. De asemenea, și agenții economici au partea lor de vină. Nu au vrut să demoleze beach-barurile de pe plajă, acestea fiind înnisipate.
Hotelierii ce s-au înscris în Asociația Patronală Mamaia acuză Guvernul că HoReCa nu este sprijinit. Aceștia au reclamat faptul că fondurile ce le erau promise pentru a susține activitatea afectată de pandemie nu au venit. Cu toate acestea, hotelierii și-au păstrat majoritatea angajaților și se pregătesc de noul sezon estival. Premierul a anunțat că pe 1 mai stațiunile vor fi deschise la o capacitate de 70%.
În acest an, de pe litoral vor lipsi concertele, paradele în aer liber și competițiile sportive. Singura inițiativă vine de la Asociația Patronală RESTO. Aceștia intenționează să organizeze un concert în luna iulie, după modelul spaniol. Vor fi prezente doar 1.000 de persoane la concert.
„Se apropie sezonul litoral 2021 şi nu dorim să mai avem o vară fără evenimente. Industria caută soluţii, iar Asociaţia Patronală RESTO Constanta vrea să organizeze un eveniment în luna iulie, eveniment la care să participe peste 1.000 de persoane, care trebuie să prezinte un test COVID negativ ori certificat de vaccinare. Noi am înaintat deja această propunere către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa“, a spus Corina Martin, președintele de onoare al asociației.
Înainte de a intra la concert, oamenii vor fi obligați să prezinte un test negativ COVID. Unul dintre țelurile acestui proiect este de a redeschide industria evenimentelor, dar și de a convinge cât mai multă lume să se vaccineze.
„Dacă evenimentul nostru are rezultate proaste, o să înţelegem de ce trebuie să ţinem în continuare închisă industria de evenimente. Dacă însă vom avea surpriza să dovedim că putem să facem un eveniment la care să participe, în condiţii de siguranţă, oameni care prezinta un test COVID ori certificat de vaccinare, sau teste rapide, cred că vom atinge două obiective importante”, a adăugat Corina.