06 apr. 2021 | 14:35

Klaus Iohannis a promulgat legea chiar azi. Vești bune pentru familiile cu un singur părinte!

Politică
Klaus Iohannis a promulgat legea chiar azi. Vești bune pentru familiile cu un singur părinte!
Condițiile pentru a primi zile libere plătite de părinți

Criza în care ne aflăm a dat peste cap viața fiecăruia dintre noi. Dacă ne referim la familiile monparentale, situația este și mai grea. În tot acest an de Pandemie au fost situații când părinții nu au avut cu cine să-și lase copii acasă. Familiile monparentale, spun statisticile, au avut la fel de mult de suferit, ca și restul românilor. În acest sens a fost discutat în Parlament un proiect de lege ce vine în ajutorul familiilor monoparentale în această perioadă. După ce a trecut de Parlament, legea a fost promulgată astăzi de către Klaus Iohannis.

Ajutor nesperat pentrui familiile monoparentale

Un raport din 2018 realizat de Eurostat arăta că în România doar 7% dintre familii sunt monoparentale. Din 2018 și până astăzi procentul a mai crescut, dar nu semnificativ. Cu toate astea familiile monparentale au avut de suferit în ultimul an din cauza Pandemiei și a restricțiilor impuse.

Nu vorbim de problemele financiare, care au existat, ci de situațiile în care părinții au fost nevoiți ori să-și lase singuri copii, ori să renunțe la job pentru a sta cu cei mici acasă.

În acest sens s-a elaborat un proiect de lege care să vină în ajutorul acestui gen de familii, mai ales în această perioadă grea prin care trecem toți. În urma dezbaterilor și a votului din Parlament, legea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis care a promulgat legea. Președintele a semnat promulgarea acestei legi astăzi.

După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, legea își va face simțite efectele imediat. Noua lege, promulgată astăzi, vine ca o completare la OUG nr. 182/2020. Ordonanța de anul trecut prevede cadrele legale pentru acordarea de zile libere părinților pentru a-și supraveghea copii. Acestea fac referire la condițiile scenariilor impuse în perioada de Pandemie.

Conform noii legi părinții din familiile monoparentale care vor avea zile libere vor și plătiți de către stat, dar în anumite condiții.

Condițiile pentru familiile monparentale de a primi zile libere plătite

Noua lege ce vine ca o completare a OUG nr. 182/2020, reglementează condițiile clare prin care familiile monoparentale pot beneficia de zile libere pentru părinți, car care să fie și plătite, după cum urmează:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.

O altă reglementare adusă este că banii alocați de stat familiilor monoparentale nu vor fi considerați ca debit. Deci, în consecință, statul nu recurge, ulterior, la măsura de recuperare a sumelor acordate.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro