Criza în care ne aflăm a dat peste cap viața fiecăruia dintre noi. Dacă ne referim la familiile monparentale, situația este și mai grea. În tot acest an de Pandemie au fost situații când părinții nu au avut cu cine să-și lase copii acasă. Familiile monparentale, spun statisticile, au avut la fel de mult de suferit, ca și restul românilor. În acest sens a fost discutat în Parlament un proiect de lege ce vine în ajutorul familiilor monoparentale în această perioadă. După ce a trecut de Parlament, legea a fost promulgată astăzi de către Klaus Iohannis.
Un raport din 2018 realizat de Eurostat arăta că în România doar 7% dintre familii sunt monoparentale. Din 2018 și până astăzi procentul a mai crescut, dar nu semnificativ. Cu toate astea familiile monparentale au avut de suferit în ultimul an din cauza Pandemiei și a restricțiilor impuse.
Nu vorbim de problemele financiare, care au existat, ci de situațiile în care părinții au fost nevoiți ori să-și lase singuri copii, ori să renunțe la job pentru a sta cu cei mici acasă.
În acest sens s-a elaborat un proiect de lege care să vină în ajutorul acestui gen de familii, mai ales în această perioadă grea prin care trecem toți. În urma dezbaterilor și a votului din Parlament, legea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis care a promulgat legea. Președintele a semnat promulgarea acestei legi astăzi.
După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, legea își va face simțite efectele imediat. Noua lege, promulgată astăzi, vine ca o completare la OUG nr. 182/2020. Ordonanța de anul trecut prevede cadrele legale pentru acordarea de zile libere părinților pentru a-și supraveghea copii. Acestea fac referire la condițiile scenariilor impuse în perioada de Pandemie.
Conform noii legi părinții din familiile monoparentale care vor avea zile libere vor și plătiți de către stat, dar în anumite condiții.
Noua lege ce vine ca o completare a OUG nr. 182/2020, reglementează condițiile clare prin care familiile monoparentale pot beneficia de zile libere pentru părinți, car care să fie și plătite, după cum urmează:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;
b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.
O altă reglementare adusă este că banii alocați de stat familiilor monoparentale nu vor fi considerați ca debit. Deci, în consecință, statul nu recurge, ulterior, la măsura de recuperare a sumelor acordate.