Cine a spus că nu te poți bucura de un desert savuros și în post? Una dintre rețetele simple, ușor de preparat și deloc costisitoare este cea de cornulețe fragede cu nucă și gem.
Rețeta de bază pentru aluat are în compoziție borș. Dacă rămâne, din el mai poți face și plăcintă cu dovleac și nucă. Aceste cornulețe cu nucă și gem, chiar dacă sunt de post, sunt potrivite și pentru masa de sărbătoare din ziua de Crăciun, de exemplu, în cazul în care doriți, din anumite motive, un meniu vegetarian, ori doar pentru a face măcar desertul mai ușor de digerat.
Pune borșul într-un castron, adaugă drojdia mărunțită și las-o să se dizole, apoi pune zahărul și sarea și amestecă bine cu un tel, până ce ingredientele solide se încorporează complet. Adaugă treptat făina până ce obții un aluat consistent și ușor de întins, nelipicios. Acoperă castronul cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească la un loc călduț pentru aproximativ o oră sau în funcție de cât de cald este în încăpere. Important este ca acesta să-și dubleze volumul.
Între timp, pregătește umplutura și amestecă nuca măcinată cu gemul. După ce aluatul a crescut, deschide cuptorul și pune-l la 180 de grade, apoi pregătește tava de la aragaz și pune o hârtie de copt în ea.
Împarte aluatul în părți egale. Ia câte o parte și pune-o pe blatul de lucru, presărat în prealabil cu făină, întinde aluatul pe cât posibil de subțire, într-o formă rotundă, pune o farfurie mare deasupra și trasează conturul. Secționează cercul în opt triunghiuri egale. Pune peste fiecare triunghi câte o cantitate mică de umplutură cu nucă și gem și rulează. După ce toate cornulețele sunt gata, pune-le în tava și dă-le la cuptor pentru aproape 30-35 de minute sau până ce se rumenesc pe deasupra.