Amandina este o prăjitură tipic românească. Este compusă dintr-un blat, înmuiat în sirop de caramel cu aromă de rom, cremă în straturi și glazură de fondant. Ca majoritatea prăjiturilor noastre, acestea pot fi tăiate și servite în prăjituri în miniatură, reprezentând o porție, sau sub formă de tort. Ele au un decor tradițional deasupra, puțină cremă și o bucată de ciocolată subțire în formă de diamant.
Pune într-o cratiță mică 60 de grame de zahăr tos și lasă-l pe foc până devine dur. Stinge-l apoi cu 30 ml de apă și lasă-l să clocotească 1-2 minute sau până ce toate cristalele s-au dizolvat. Pune deoparte o lingură pentru glazură și folosește restul pentru blat.
Separă albușurile de gălbenușuri și așază-le în două vase încăpătoare. Din cele 170 gr de zahăr pune deoparte 55 pentru spuma de albușuri, iar pe restul de 115 amestecă-le cu gălbenușurile. Când gălbenușurile s-au spumat cu zahărul, adaugă apa rece și siropul de zahăr ars, apoi mizează din nou și adaugă și o parte din făină. Separat, bate spumă albușurile cu un praf de sare și adaugă restul de zahăr tos.
Încorporează spuma în primul castron, cel cu gălbenușuri, și cerne deasupra lor restul de 180 de grame de făină, cât și cei 10 ml de ulei, cam o lingură.
Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, toarnă compoziția în tavă și dă-o la cuptor pentru 30-40 de minute. După ce s-a răcit, taie blatul în trei foi de circa 1 – 1,2 cm grosime, apoi ocupă-te de sirop. Pune într-o cratiță 300 grame de zahăr tos și 250 de grame de apă rece. Ține lichidul la fiert preț de 10 minute. Stinge focul și adaugă răzătura de coajă de lămâie. Pune romul după ce siropul s-a răcit complet.
Urmează crema de cacao. Pentru ea trebuie să folosește 250 de grame de zahăr. Pune-l la topit într-un vas metalic așezat pe baie de aburi, apoi trage-l deoparte și lasă-l să se răcorească până ajunge la temperatura camerei. Topește unt într-o altă cratiță și cerne peste el cacao. După ce și acest amestec s-a răcorit, adaugă romul superior și plicul de zahăr vanilinat. Bate restul de 250 de grame de unt, ținut la temperatura camerei, și adaugă câte o lingură de fondant topit.
Topește pe baie de abur 350 de grame de fondant alb pentru cofetărie. (Îl poți face și în casă) Când devine lichid, cerne în el 15 gr de cacao. Amestecă bine, iar dacă se îngroașă prea tare adaugă 50 de ml de apă rece și continuă să amesteci. Tot acum trebuie să pui și lingura de sirop de zahăr ars, păstrată de la blat. Glazura trebuie să aibă consistența unei smântâni lichide.