Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, sâmbătă, ce se va întâmpla cu angajații la stat, în curând. Oficialul a anunțat că este aproape finalizat proiectul ce va împiedica românii să continue într-o tendință ce are consecințe asupra bugetului țării.
Mai exact, potrivit ministrului Muncii, este aproape gata proiectul ce va interzice cumularea pensiei cu un salariu de la stat. Aceasta în contextul în care mulți români din sistemul public s-au pensionat, chiar și anticipat, după care, la scurt timp, s-au angajat din nou la stat. Raluca Turcan a spus că una dintre măsuri va fi opțiunea acestor persoane de la lucra până la vârsta de 70 de ani. Ea a atras atenția că această vârstă de pensionare va fi opțională.
”Vom veni cât de curând cu proiectul interzicerii cumulării pensiei cu salariu, la stat. Este aproape finalizat. Mai avem consultări astfel încât să fie constituțional și să nu creeze distorsiuni în economie. Proiectul a izvorât din tendința care există în sistemul public, ca atunci când ești pensionat, chiar și anticipat, a doua zi să te angajezi, din nou, la stat. Noi prin acest proiect le dăm posibilitatea celor din sistemul public să muncească opțional până la 70 de ani, iar atunci nu vor mai putea avea și pensie. Odată ieșit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poți să o faci în baza acestui proiect. Acest proiect înseamnă că nu mai poți cumula două surse de venit de stat. În momentul de față nu există interdicție pentru asta”, a declarat Raluca Turcan.
Pe de altă parte, Raluca Turcan nu a putut să ofere o dată concretă până la care vor fi eliminate pensiile speciale din România. Ministrul Muncii a precizat că decizia de eliminare a pensiilor de acest tip aparține Parlamentului.
”Noi avem deja câteva variante în lucru. Vom discuta cu colegii. La nivelul coaliției s-a discutat formarea unui grup de lucru privind pensiile speciale. Aceste pensii nu pot fi eliminate de noi, ele țin de Parlament”, a spus Raluca Turcan.
Totodată, Raluca Turcan a vorbit despre legea salarizării, spunând că urmează o dezbatere cu miniștrii, deoarece ei pot contura cel mai bine politicile salariale pe domeniile de care răspund. În plus, s-ar putea apela și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială.
”În privința legii salarizării, din ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază pe care le-am enunțat și în Comisie: cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă. După aceea vom începe o dezbatere cu miniștrii de linie, pentru că ei pot să contureze cel mai bine politicile salariale pe domeniile de care răspund. Nu vreau să avansez termene hazardate, pentru că ne trebuie foarte multă atenție. Nu ascund faptul că intenționăm să apelăm și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială, care a mai lucrat de altfel pe legea salarizării. Am avut discuții și căutăm parteneri care să ne dea siguranța că varianta cu care vom ieși va fi cea mai echitabilă”, a spus Turcan.