Până acum România s-a confruntat cu versiunea originală a virusului. După luna ianuarie și cele noi din Anglia și Africa de Sud. Acum se pare că specialiștii români au descoperit o versiune a virusului made în Romania.
A fost clar, încă de la începutul pandemiei că virusul a suferit mutații genetice. Astfel s-au descoperit, cel puțin trei noi versiuni. Două au fost descoperite în Anglia, respectiv Africa de Sud, iar pe 18 februarie era anunțată o nouă versiune în Finlanda.
Acum cercetătorii români au făcut anunțul pe care nimeni nu și-l dorea. S-a descoperit o versiune a SARS-COV2 made în Romania. Tulpina de SARS-COV2 made în Romania a fost secvențiată de Institutul Catancuzino. Virusul made în Romania era sub atenția acestora încă de anul trecut, spun datele de ultimă oră.
Partea bună în cazul virusului made în România este că nu este la fel de periculos ca variantele deja existente, spun cei de la Cantacuzino. Aceeași cercetători dau spun că virusul SARS-COV2 made în Romania are un răspuns întârziat la anticorpii deja existenți.
”Varianta nu are o importanță mare epidemiologică, în condițiile în care nu au fost descoperite suficient de multe persoane infectate pe teritoriul țării noastre”, au declarat cercetătorii de la Institutul Cantacuzino.
Temerea mare a specialiștilor români era, din păcate, concretizată în urmă cu două luni. Noua tulpină a virusului, mai periculoasă decât originala, era descoperită pe teritoriul Marii Britanii, în sudul țării.
Odată descoperită noua tulpină, premierul Boris Johnson lua decizia de a pune sub lockdown toată zona de sud a Marii Britanii. Din acel moment statele europene intrau în alertă, la fel făcea și România, luând măsuri restrictive pentru cei care veneau din Anglia.
Numai că temerile se adevereau în urmă cu două luni când România a înregistrat primul caz al variantei britanice a coronavirusului. Infecția era descoperită la o femeie de 27 de ani din județul Giurgiu. Conform oficialilor femeia nu călătorise în străinătate recent, declara purtătorul de cuvânt al unui spital din București.
”Dacă informațiile date de pacient sunt adevărate, acest lucru înseamnă că virusul circulă deja în România.
Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, declara Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al spitalului Matei Balș
Conform datelor oficiale, la începutul acestei luni erau confirmate 27 de cazuri noi cu tulpina din Marea Britanie. Dintre acestea 17 cazuri erau confirmate în Bucureşti, câte două cazuri în judeţele Ilfov, Cluj, Vâlcea şi câte un caz în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Galaţi şi Mureş, conform Mediafax.