23 feb. 2021 | 19:30

Ce eficiență au vaccinurile în a preveni cazurile severe, de fapt. Un imunolog român rupe tăcerea

Sănătate
Ce eficiență au vaccinurile în a preveni cazurile severe, de fapt. Un imunolog român rupe tăcerea
Eficacitate reală a vaccinurilor sau dezinformare - imunologul Ştefan Dascălu

Scepticismul populației generale când vine vorba de vaccinurile anti-covid este unul justificat, din mai multe motive. Unul dintre ele, poate cel mai important, este lipsa de informații concrete despre componența și eficacitatea reală a acestora. Fie că vorbim de vaccinul Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, toți spun că au un boost de eficacitate mărit. Dar care este realitatea? Despre această realitate a încercat să vorbeacă și imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford.

Eficacitate reală a vaccinurilor sau dezinformare

Toate studiile apărute, încă din primele stadii de dezvoltare a vaccinurilor, au dat cifre și procente de eficacitate, fie că era vorba de Pfizer, Moderna, și recent, AstraZeneca. Toate aceste procente și date, unele în contradiciție, au generat un val de scepticism și neîncredere în rândul populației generale.

Tot auzim despre noi informații despre eficacitatea acestor vaccinuri. Eficacitate crescută cu un interval mai mare între doze. Protecție de peste 70% începând după prima doză. Primul indiciu de reducere a transmiterii bolii de până la 67%. Toți acești termeni, unii copntradictorii, determină populația să nu știe ce să mai creadă.

De exemplu, în 3 februarie 2021, un nou raport indica faptul că vaccinul AstraZeneca confirma protecția 100% împotriva bolilor severe, spitalizării și decesului în analiza primară a studiilor de fază III. Datele veneau după ce compania retrăgea din spațiul public alte date care arătau o eficiență de doar 65%.

Mulți specialiști, inclusiv imunologul Ştefan Dascălu, încă de la apariția primelor vaccinuri, au încercat să adune cât mai multe informații reale, ca mai apoi să poată explica efectele, eficacitatea și randamentul acestora.

Imunologul Ştefan Dascălu face lumină în cazul informațiilor contradictorii

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a decis să vorbească despre aceste aspecte. Specialistul, în ideea de a face lumină asupra valului imens de informații, a declarat că:

”Vaccinurile concepute de Pfizer BioNTech şi Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94% în prevenirea COVID-19. Dar protejează în proporţie de 100% de formele grave ale bolii. Depinde şi de vaccin, cele de la Pfizer şi Moderna au fost deja evaluate în contextul noii tulpini din Africa de Sud şi îşi păstrează eficienţa. Din câte am înţeles, un studiu ar fi arătat că AstraZeneca nu e atât de eficient în a preveni infecţiile simptomatice.

Doar că studiul respectiv a fost făcut pe un număr relativ mic de participanţi. Media de vârstă a fost de 31 de ani. Deci e vorba de oameni tineri, care oricum nu era predispuşi complicaţiilor. Dovadă că nu au fost înregistrate cazuri severe printre ei. Eu sunt optimist şi mă aştept ca vaccinul să fie în continuare capabil să prevină cazurile severe.”, explică imunologul Ştefan Dascălu.

Un alt exemplu ar fi cel al vaccinului Moderna, despre care compania declara, în 15 decembrie anul trecut, că vaccinul Moderna este extrem de protector împotriva Covid-19, cu o rată de eficacitate de 90%.

Vaccinul coronavirus produs de Moderna a avut o rată de eficacitate de 94,1% într-un studiu de 30.000 de persoane. Cât despre vaccinul Pfizer, rezultatele preliminare sugerau că o doză educe infecțiozitatea, având o rată de eficacitate de 96%.

Toate informațiile, trecute prein filtrul specialiștilor, și care încearcă să vorbeacă pe limba omului de rând, sunt menite să creeze o stare de conformt și de încredere, ceea ce de fapt trebuia făcut de la bun început.

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Vedetă mare din Las Fierbinți, în fața instanței din cauza drogurilor. Decizia judecătorilor
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro