Vești extrem de triste din Botoșani, acolo unde un bărbat infectat cu Covid-19 a murit din cauza medicamentului care trebuia să-l vindece. Din păcate, pacientul și-a administrat o supradoză de pastile, greșeală care i-a fost fatală.
Din păcate, multe persoane nu sunt informate cu privire la reacțiile adverse, uneori fatale, ale consumului excesiv de medicamente. Acesta a fost și cazul pacientului care a consumat mai multe pastile de Paracetamol decât era indicat, astfel că ficatul său nu a mai rezistat.
Potrivit primelor informații, bărbatul și-a administrat doză dublă față de cea recomandată, astfel că într-un interval de 24 de ore, organismul lui nu a rezistat acestei supradoze de substanță. Când a observat că se simte rău, bărbatul s-a speriat și a chemat Salvarea. Echipajul medical sosit la fața locului l-a transportat pe acesta în stare critică la spital.
„Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicație la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturație mică de Oxigen în sânge”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA
Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, a fost internat de urgență la Terapie Intensivă, dar din păcate, starea sa s-a înrăutățit și mai tare. După 24 de ore, pacientul a suferit o insuficiență de organe, intrând în stop cardio-respirator.
Medicii avertizează pacienții cu privire la doza maximă admisă pentru o persoană. Specialiștii susțin că organismul nu poate suporta mai mult de 4.000 de miligrame de paracetamol în 24 de ore, în timp ce pacientul decedat consumase aproximatix 6000 de milligrame.
Directorul DSP Botoșani trage un semnal de alarmă cu privire la reticența pacienților de a se prezenta la spital din cauza fricii. Aceasta le recomandă persoanelor care au simptome Covid-19 să nu aștepte ca boala să se agraveze, iar șansele de salvare să se reducă.
„Unora le este frică să vină la spital. Boala nu o poţi păcăli. Dacă e să ai Covid, ai şi acasă şi la spital. Asociază spitalul cu forme grave de boală şi spun că vor să stea acasă. Unii nu cred în Covid, alţii se tratează acasă şi când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi şi deja evoluţia este nefavorabilă”, a explicat medicul Monica Adăscăliţei,
Medicul atrage atenția asupra necesității efectuării unor analize, înainte de începerea unui tratament anti-Covid-19.
„Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”, a adăugat directorul DSP.