Anul Nou Chinezesc, cunoscut și sub numele de Anul Nou Lunar, va fi sărbătorit astăzi, vineri, 12 februarie 2021. De ce începe Anul Nou Lunar la o oră diferită în fiecare an? Cum se sărbătorește această sărbătoare importantă? Ce simbolizează anul bivolului alb de metal? Aflați totul despre această sărbătoare!
Anul Nou Lunar începe în Asia de Est la a doua lună nouă după solstițiul de iarnă, care are loc întotdeauna la sfârșitul lunii decembrie. Aceasta înseamnă că prima zi a Anului Nou Lunar poate avea loc între 21 ianuarie și 20 februarie. În 2021, în China această nouă Lună are loc astăzi, vineri, 12 februarie, marcând începutul Anului Nou Lunar, sau Anul bivolului alb de metal.
Zodiacul chinez este format din semenele a 12 animale care îl reprezintă. Când vorbim despre zodiacul chinezesc, majoritatea oamenilor se vor gândi imediat la cele douăsprezece animale: șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine și porc. Aceste „Doisprezece Semne” sau „Ramuri Pământești” sunt totuși doar o parte a întregului Zodiac.
Cealaltă parte este „Zece tulpini cerești” sau „tulpina cerească”, un vechi sistem chinezesc de numere ordinale. Utilizate în combinație cu ramurile pământești, și anume cele doisprezece animale, au creat un ciclu de șaizeci de zile.
Anul 2021 este Anul Bivolului Metalic. „Metalul” din acest termen provine din aceste tulpini foarte celeste. Scopul inițial al acestui sistem a fost de a determina ziua, luna, anul, ora și chiar direcțiile.
Se crede că tulpina celestă a fost inventată în urmă cu aproximativ 4.000 de ani în dinastia Yin din China, în timp ce ramurile pământești, cele doisprezece animale, au fost înființate în China în timpul dinastiei Han.
În 2021, suntem în Anul bivolului alb de metal., unul dintre cele 12 animale din zodiacul chinezesc. Denumirile animale ale zodiacului urmează un ciclu de 12 ani și sunt utilizate întotdeauna în aceeași succesiune. Se spune că cei născuți în Anul bivolului alb de metal. sunt un lider natural, luminos, răbdător și vesel.
Anul luni solar tradițional chinez are 12 luni și 353 până la 355 zile. În timpul unui an bisect, 13 luni și 383 până la 385 zile. Prin urmare, anul chinezesc începe de obicei după câteva săptămâni în anul de 365 de zile din vest, de obicei între 21 ianuarie și 20 februarie, nu pe 1 ianuarie a calendarului gregorian.
Așa cum este tradiția antică, zodiacul chinez atașează semne animalice fiecărui an lunar într-un ciclu de 12 ani. Denumirea animalelor se schimbă la începutul Anului Nou.
Calendarul tradițional chinez este un calendar lunisolar. Acesta se bazează pe observații astronomice ale poziției Soarelui pe cer și a fazelor Lunii. Acest calendar antic datează din secolul al XIV-lea î.Hr., Ca exemplu, calendarul gregorian a fost introdus în 1582.
Calendarul lunisolar chinez împărtășește unele asemănări cu calendarul ebraic, care este și lunisolar. Calendarul chinezesc a influențat alte calendare din Asia de Est, precum cele din Coreea și Vietnam.
Deoarece calendarul chinezesc definește luna lunară care conține solstițiul de iarnă ca luna a 11-a, Anul Nou Lunar cade de obicei pe a doua lună nouă după solstițiul de iarnă. La fel ca Anul Nou conform calendarului gregorian,1 ianuarie, sărbătorile Anului Nou Lunar încep în noaptea dinaintea primei zile a noului an.
China urmează calendarul gregorian pentru afaceri zilnice, dar continuă calendarul chinezesc pentru festivaluri importante, date de bun augur, cum ar fi datele nunții și fazele lunii.
Deși această sărbătoare a fost numită în mod obișnuit „Anul Nou Chinezesc” în Occident, China nu este singura țară care o respectă. Anul Nou Lunar, cunoscut și sub numele de Festivalul de primăvară, este cel mai sărbătorit și cel mai lung festival din Asia și este observat de milioane de oameni din întreaga lume.
O serie de alte țări din Asia de Est, inclusiv Vietnam, Coreea, Japonia și Filipine, organizează propriile sărbători de Anul Nou în acest moment. Ocazional, data sărbătorită poate diferi cu o zi sau chiar cu un ciclu lunar din cauza fusurilor orare și a altor factori.
La fel ca în multe sărbători ale solstițiului de iarnă, întunericul simbolic al nopții este alungat de lumina artificiilor, felinarelor și lumânărilor. Lămpile de hârtie create de om sunt atârnate de sute în zonele publice, aducând noroc noului an.
Există dansuri de balauri, spectacole și parade de festivaluri cu muzică și acrobație. Festivitățile continuă timp de două săptămâni, terminând cu un festival special al felinarelor, care semnalează sfârșitul perioadei de sărbătoare a Anului Nou.