Cercetătorii britanici vin cu vești extraordinare, menite să ne ridice moralul și să trăim cu speranța unor antidoturi miraculoase care să anihileze pandemia de Covid-19. Oamenii de știință au anunțat că sunt la un pas de începere a unui experiment care ar oferi mai multă imunitate împotriva noului coronavirus.
Cercetătorii din Marea Britanie au anunțat că vor face o combinație fără precedent între cele două vaccinuri extrem de eficiente: Pfizer și AstraZeneca. Astfel, peste 800 de voluntari vor fi vaccinați la prima doză cu un vaccin, iar la cea de-a doua doză cu un vaccin diferit. Testul are ca scop analizarea modului în care cele două seruri acționează la nivelul organismului uman și ce imunizare oferă ulterior.
Această nouă schemă de vaccinare ar putea fi metoda cea mai eficientă care ar duce la reducerea numărului de îmbolnăviri în lume, iar ulterior la revenirea la o o viață normală.
De asemenea, combinarea a două tipuri de vaccinuri ar putea fi benefică și împotriva tulpinilor nou apărute din Marea Britanie, Africa și Brazilia, care se răspândesc mult mai rapid decât cea inițială.
Ministrul britanic pentru implementarea vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a afirmat că și vaccinurile actuale fac față noilor tulpini, dovadă fiind numărul mai mic de pacienți în stare gravă, dar cu toate acestea, evoluția procesului de vaccinare trebuie monitorizat îndeaproape.
„Este foarte puțin probabil ca vaccinul actual să nu fie eficient asupra variantelor… mai ales când vine vorba de boli severe și spitalizare.
Toți producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și alții, analizează modul în care își pot îmbunătăți vaccinul pentru a se asigura că suntem pregătiți pentru orice variantă – există aproximativ 4.000 de variante a coronavirusului în întreaga lume acum”, a declarat Zahawi , potrivit Sky News.
Marea Britanie a lansat ieri acest studiu, tocmai pentru a analiza reacția imună oferită de două vaccinuri diferite. Speranța în reușita acestui test este imensă, dat fiind faptul că tehnologiile aparte prin care sunt produse serurile vor putea oferi imunitate completă organismului.
Primele concluzii trase în urma studiului ar putea fi transmise în luna iunie. Astfel, cercetătorii vor analiza reacțiile pe care oamenii le vor avea după o primă doză administrată cu vaccinul de la Pfizer și rapelul în care se va administra serul produs de AstraZeneca, dar și invers. Intervalele între vaccinuri vor fi de patru și 12 săptămâni.
În paralel, vaccinul AstraZeneca va fi administrat în paralel și cu vaccinul cu vector viral, Sputnik, produs de ruși.
Matthew Snape, coordonatorul studiului de la Oxford, a declarat că această inițiativă a fost inspirată din succesul pe care l-au avut programele de vaccinare Ebola.
„În cele din urmă, totul se reduce la aceeași țintă: celulele care produc proteina spike, folosind doar platforme diferite. Din acest motiv, anticipăm că vom genera un răspuns imun bun cu aceste combinații”, a transmis acesta pentru presa locală.