Un cheeseburger este un hamburger cu multă brânză, adăugată deasupra bucății din carne tocată când aceasta este gătită aproape complet, deci cu puțin timp înainte de servire. Hamburgerii cu brânză au diferite variații în structură, ingrediente și compoziție. Ca în cazul altor hamburgeri, cel cu brânză poate include toppinguri precum salată, roșii, ceapă, murături, bacon, maioneză, ketchup și muștar.
Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, vastele pajiști ale Marii Câmpii au fost deschise pentru creșterea vitelor. Acest lucru a făcut posibil ca mulți americani să consume carne de vită aproape zilnic. Hamburgerul rămâne una dintre cele mai ieftine surse de proteine din America. Adăugarea brânzeturilor la hamburgeri a devenit populară la sfârșitul anilor 1920 până la mijlocul anilor 1930. Există mai multe afirmații concurente cu privire la cine a creat primul cheeseburger.
Lionel Sternberger este considerat că a introdus cheeseburgerul în 1926, la vârsta de 16 ani. Lucra ca bucătar la magazinul de sandvișuri al tatălui său din Pasedena, California, ”The Rite Spot”, și „a aruncat experimental o bucată de brânză americană pe un hamburger”. Un exemplu timpuriu de cheeseburger care apare într-un meniu din 1928 al restaurantului ”Los Angeles O’Dell’s” este cheeseburger înăbușit cu chili, vândut cu 25 cenți.
Amestecă toate ingredientele pentru sos într-un bol și pune-l în frigider până când va fi nevoie de el. Pentru ceapa caramelizată pune uleiul într-o cratiță, adaugă ceapa, condimentează cu sare și piper, amestecă și lasă pe foc până când se va înmuia. După ce se face aurie, adaugă puțină apă, nu mai mult de 50 ml, și gătește în continuare ceapa până se va carameliza. Dacă e nevoie, mai adaugă din când în când apă. Lasă pe foc aproximativ 10 minute.
Pentru a găti carnea va trebui ca la început să o condimentezi cu sare și piper. Pune puțin ulei într-o tigaie grill și așteaptă să se încălzească bine. Pune carnea în tigaie cu partea condimentată în jos și condimenteaz-o și pe cealaltă parte. Presează puțin cu o spatulă și gătește carnea pe fiecare parte timp de 3-4 minute la foc foarte mare.
Rumenește jumătățile de chiflă și pune pe fiecare puțin sos, apoi salată verde, feliile de roșie, carnea de vită, peste care pui brânza cedar și ceapa caramelizată. Închide burgerul prin a-i pune jumătatea de chiflă deasupra și servește alături de o porție de salată sau una de cartofi prăjiți.