Noul premier Florin Cîțu, a devenit mai nou subiect pentru orele de gramatică, ținute în prime time de Antena 3. Nu ne mai interesează economia sau bugetul, ci gramatica limbii române. Nu sunt de actualitate victimele de la ”Matei Balș”, dar sunt de actualitate adjectivele și formulele adverbiale.
Conform unei melodii celebre din trecut, astăzi iar, la telejurnal, am văzut un cașcaval, Antena 3 face analiză gramaticală. Analiza a avut ca subiect textul postat de Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook. În cadrul rubricii zilnice, ”Pe cuvânt”, de la Antena 3, prezentatoarea Ana Iorga a decis că este de importanță majoră analiza gramaticală a textul premierului.
Totul a plecat, evident, de la folosirea greșită a două cuvinte, în contextul unor fraze. Cuvintele cu pricina, care i-au dat de cap premierului Florin Cîțu, sunt maxim și maximum. Realizatoarea rubricii amintite anterior a început o adevărată lecție de gramatică a limbii române pe textul cu pricina, că am uitat de buget, de inflație, de criză. Am uitat de tot. Nu contestă nimeni gafele de exprimare sau lacunele premierului Florin Cîțu, sunt evidente, dar parcă era nevoie de altceva, de o analiză a bugetului, de idei de redresare economică de la specialiști.
Ana Iorga a tăiat în carne vie, luând textul lui Florin Cîțu la analizat. Conform acesteia, greșelile făcute de premier în textul publicat, se referă la folosirea încorectă a adjectivului maxim și a formulei adverbiale maximum. Fraza cu pricina, scoasă din postarea publicată pe Facebook, este „Am reuşit să reducem la maxim impactul crizei asupra economiei”.
„Reducem la maxim„, aici e problema. Era corect: la maximum, nu la maxim. Pe scurt: „Maxim” e adjectiv, „la maximum” e o structura adverbială, iar cele două se folosesc în contexte diferite. Regula este foarte simplă. Spunem corect: „reducere maximă”, „volum maxim”, iar maxim aici este adjectiv.
Dar spunem corect: „Am dat muzica la maximum”, nu la maxim, atunci când avem o structură adverbială. Volum maxim, dar: Dă muzica la maximum. Sunt greşite următoarele exemple, foarte frecvente: „A profitat la maxim de vacanţă.” Nu există ca structură adverbială „la maxim”, ci doar „la maximum”.”, a explicat Ana Iorga la Antena 3.
Prezentatoarea a explicat, în continuare, care sunt modalitățile corecte de folosire ai celor doi termeni, și, bineînțeles, contextul în care se pot folosi, într-o formă sau alta. Sperăm că premierul Florin Cîțu va învăța din această lecție a gramaticii limbii române, și va scrie corect de-acum în colo.