Cazul dramatic de la Suceava încă are ecouri atât în spațiul public, cât și printre personalitățile din viața publică. Reacții halucinante a avut, pe marginea dramei, a avut și deja cunoscutul ÎPS Teodosie de la Constanța. Acesta a declarat că regulile bisericești trebuiesc respectate ca atare și a comparat tragedia bebelușului cu momentul împărtășaniei. Mai exact cu folosirea unei singure lingurițe pentru enoriași, în plină pandemie.
Sunt multe voci care condamnă cele întâmplate la botezul micuțului de doar o lună și jumătate. Patriarhia Română declara că preotul sucevean putea să boteze micuțul fără să-l mai introducă în cristelniță.
În schimb, deja controversat pentru acțiunile sale din ultima perioadă, ÎPS Teodosie declară că regulile bisericești sunt făcute pentru a fi respectate cu sfințenie, și a comparat cele întâmplate cu decizia autorităților de a impune folosirea a mai multor ligurițe la împărtășania credincioșilor.
“Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița.
Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului pentru Antena 3.
Moartea micuțului, după botez, a șocat o țară întreagă. Autoritățile locale, dar și oficialii Patriarhie Române, au anunțat o anchetă pentru a constata care a fost adevărata cauză a dramei. Până la terminarea celor două anchete, a Poliției Suceava și a Patriarhiei, preotul sucevean, Alexandru Mazarache, a fost suspendat, au anunțat oficiai ai Patriarhiei.
”Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele. Am transmis la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie.
Cât mai curând. (…) Poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Conform primelor date bebelușul ar fi intrat în stop cardio-respirator în momentul botezului, după ce ar fi înghițit 200 de militri de apă. Se așteaptă datele oficiale ale necropsiei pentru a se putea da o decizie concretă în acest caz. Preotul riscă acum, acuzația de omor prin imprundență și închisoare pentru, cel puțin între 2 și 7 ani, coform Codului Penal.