Medicul Dorel Săndesc, șeful Comisiei ATI de la Ministerul Sănătății, a explicat în cursul zilei de duminică despre importanța și riscurile vaccinării, cât și despre boala și efectele pe care noul coronavirus le produce. Potrivit medicului, riscurile bolii sunt extrem de grave, dar chiar și așa, vaccinarea trebuie să fie bine analizată, oamenii fiind îndrumați de medic cu indicații sau contraindicații.
Vicepreședinte Societății Române de Terapie Intensivă a vorbit în cadrul emisiunii „News Magazine”, de la Antena3, despre cum ar trebui să fie promovată campania de vaccinare în rândul cetățenilor. Acesta insistă asupra fapului că oamenii nu trebuie mințiți, informațiile fiind transmise în mod onest.
Medicul le recmomandă specialiștilor să transmită atât avantajele, cât și dezavantajele, astfel încât, persoanele în cauză să ia cea mai bună decizie pentru sănătatea lor, în cunoștință de cauză.
Doctorul Dorel Săndel consideră că o campanie de vaccinare bazată doar pe informații pozitive despre vaccin nu este o campanie sinceră, ci mai degrabă una electorală, care nu trebuie să existe.
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, oamenii trebuie să primească informații care să răspundă la nedumeririle lor.
“”O campanie de vaccinare trebuie să fie onestă şi trebuie să pună, în mod firesc, în balanţă, argumentele pro şi contra. Nu cred că o campanie triumfalistă, care prezintă totul în roz şi care prezintă vaccinul ca şi soluţia perfectă are şanse să ajungă la oameni.
Campania nu poate fi de tip campanie electorală pentru că în campaniile electorale se exagerează, chiar se minte cu un scop unic: oamenii să se ducă să voteze.
O campanie de vaccinare trebuie să fie una total onestă şi trebuie să arătăm exact şi să ne răspundem întrebărilor noastre.Una din întrebările fireşti este dacă există aceste efecte secundare şi dacă pot fi severe. Iar răspunsul este da. Există efecte potenţial severe, ele sunt foarte rare, dar pot să apară pentru că anticorpii atacă şi ale structuri ale organismului, nu doar virusul”, și-a început acesta mesajul către autoritățile competente, dar și către cetățeni.
Infecția cu Covid-19 poate lăsa urme foarte mari asupra sănătății
Șeful Comisie ATI a vorbit despre dramele pe care unii oameni le trăiesc după infecția cu Covid-19, virusul reușind într-un timp relative scurt să atace și să afecteze toate organele. Din păcate, există multe persoane cu scechele grave la mult timp după negativizarea cu noul coronavirus,mulți dintre ei ajungând și la deces.
Pentru a evita o asemenea tragedie, vicepreședintele Societății Române de ATI le recomandp cetățenilor să se informeze din surse sigure și oficiale, printre care, medicii și platforma de înscriere pentru vaccin.
„Nu putem omite sechelele pe care le produce această boală. Le vedem că sunt tot mai multe. Ele arată că este o boală inflamatorie (inflamează toate organele), și după inflamație urmează sechelele, fibroza. Astfel că putem avea fibroză pulmonară, cardiacă, hepatică, tulburări ale sistemului nervos central.
Mulți oameni tineri au făcut o boală severă sau mai puțin severă, dar care nu au mai revenit la calitatea vieții, nu mai pot urca câteva etaje. Are, de asemenea, un risc trombotic, adică accidente tromboembolice.
Am văzut drame, oameni care la o lună de la externarea după Covid au venit în Urgență cu embolie pulmonară letală, care i-a ucis.
Legătura cu personalul medical este extrem de importantă și atunci când începem să avem niște simptome, iar în ceea ce provește vaccinare, pe platforma de programare pentru vaccinare se arată clar indicațiile, contraindicațiile, iar medicul de familie poate lămuri orice întrebare, dacă te califici sau nu, dacă ai indicații sau contraindicații pentru vaccinare”, a transmis acesta, la Antena3.