În sfârşit vin şi veşti bune despre covid-19. După ce a făcut ravagii în întreaga lume în 2020, specialiştii spun ce se va întâmpla cu temutul virus.
După ce peste 94 de milioane de de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, vin şi veşti bune despre covid-19. Specialiştii prezic că SARS-COV-2 va deveni din ce în ce mai puţin periculos după ce cei mai mulţi dintre oameni vor fi expuşi bolii încă din copilărie. Studiul publicat de revista Science are ca bază cercetarea celor patru coronavirusuri obişnuite şi SARS-COV-1.
Cercetătorii susţin că infecţia din copilărie oferă imunitate care protejează mai târziu împotriva bolilor severe, ceea ce înseamnă că temutul virus va ajunge să semene cu o simplă răceală.
“Infecţia cu SARS-COV-2 va semăna cu o răceală pe care o vom face periodic. Toţi copiii o vor face între 3 şi 5 ani, iar formă va fi una uşoară”, spune autorul studiului Jennie Lavine, de la Universitatea Emory din SUA.
Astfel, la maturitate vom fi imuni la formele severe ale bolii care a ucis deja peste două milioane de oameni la nivel mondial. Desigur, întrebarea care stă acum pe buzele tuturor este în câţi ani se va ajunge la situaţia descrisă mai sus. Specialiştii au explicat că totul depinde de vaccinurile anti-covid-19.
“Acest model presupune că imunitatea la SARS-CoV-2 funcționează similar cu cea pentru alte coronavirusuri umane. Nu știm cu adevărat cum ar fi dacă cineva ar primi unul dintre celelalte coronavirusuri pentru prima dată ca adult, mai degrabă decât ca un copil”, a mai spus Lavine.
Un alt lucru important precizat de oamenii de ştiinţă este faptul că mortalitatea provocată de covid-19 ar putea fi chiar mai mică decât cea a gripei sezoniere.
“Suntem pe un teritoriu neexplorat. Dar un mesaj cheie din studiu este că indicatorii imunologici sugerează că ratele de mortalitate și nevoia critică de vaccinare pe scară largă pot scădea în termenul apropiat. Trebuie depuse eforturi uriaşe pentru a rezista pandemiei până când ea va deveni endemică”, a declarat şi epidemiologul Ottar Bjornstad.
Studiile au mai arătat faptul că dacă formele făcute de copii în primii ani de viaţă vor fi unele uşoare, vaccinul nu va mai fi obligatoriu pe scară largă.