12 ian. 2021 | 20:21

Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi

Știri generale
Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi
Noua metodă de înșelătorie în 2021. Români, atenție mare la aceste facturi

Românii trebuie să aibă atenție la tentativele de fraudă cu facturi. CERT-RO – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a semnalat că în spatele unei solicitări de tranzacții este posibil să fie un atacator ce încearcă să deturneze banii către contul propriu.

Noua metodă de înșelătorie în 2021

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, au recomandat specialiştii CERT-RO.

Așadar, conform specialiștilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva ce pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate să fie o abordare încrucișată, prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicită modificare datelor bancare, precum număr de cont, banca la care e deschis etc, pentru viitoarele plăți.

Ca atare, noul cont este deținut/controlat de acesta, iar în acest context, CERT-RO sfătuiește organizațiile să se asigure ca angajații sunt informați, că recunosc acest tip de fraudă, dar și cum să o evite și să sesizeze poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu au devenit victima acesteia.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori.

Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, au mai recomandat specialiştii CERT-RO.

Ce avertizează specialiștii

De asemenea, pe angajați, aceștia îi sfătuiesc să verifice orice solicitare care este pretinsă a fi din partea creditorilor, îndeosebi dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru plăți viitoare și să folosească datele de contact din corespondența anterioară ca să verifice și nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont.

Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, au mai atenţionat specialiştii în securitate cibernetică.

Potrivit wikipedia, numărul de telefon pentru incidente de securitate informatică este un număr de telefon (+40 1911), care a fost creat pentru ca oamenii să raporteze atacuri cibernetice sau alte probleme care au legătură cu problemele cibernetice, cu scopul de a primi ajutor.

Acest număr de telefon a fost lansat cu ajutorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Acest serviciu a devenit activ în 2 mai 2019.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care să le trimiți familiei și prietenilor de sărbătoarea Nașterii Domnului
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Cele mai periculoase decorațiuni de Crăciun. Riscurile sunt mari
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro