Deşi toată lumea aştepta ieşirea pe piaţă a injecţiei care să ne protejeze de covid-19, OMS face un anunţ şocant pentru 2021. Iată ce se va întâmpla cu omenirea, în ciuda vaccinului care este deja valabil în multe dintre ţări.
În ciuda vaccinului anti-covid-19, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) face un anunţ şocant pentru 2021 şi explică ce se va întâmpla cu omenirea în perioada următoare. Astfel, specialiştii avertizează că nu se va ajunge la imunitate colectivă, deşi au apărut pe piaţă mai multe injecţii anti-coronavirus. Din acest motiv este important să continuăm să respectăm măsurile de siguranţă impuse de autorităţi.
Cu alte cuvinte, oamenii din întreaga lume vor purta măşti de protecţie iar distanţarea socială va fi recomandată în continuare pentru limitarea răspândirii de coronavirus.
“Imunitatea colectivă împotriva Covid-19 nu va fi atinsă în 2021, deşi vaccinurile au început să fie distribuite în numeroase ţări. Nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populaţiei sau imunitate de turmă”, a precizat ofiţerul ştiinţific OMS, Soumya Swaminathan, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, Swaminathan a declarat că procesul de realizare a serului este unul anevoios dat fiind numărul uriaş de doze necesare.
“Producţia vaccinurilor, când vine vorba de miliarde de doze, necesită timp. Este nevoie de puţină răbdare. Vaccinurile vor veni. Vor ajunge în toate ţările, dar între timp nu trebuie să uităm că există măsuri care funcţionează,” a adăugat ea.
Momentan, doar serurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer, Oxford University / AstraZeneca şi Modernă sunt folosite pentru vaccinarea populaţiei.
Până astăzi, 12 ianuarie 2021, au fost înregistrate 23.143.197 de persoane infectate cu noul coronavirus în Statele Unite ale Americii. Drept urmare, autorităţile au distribuit peste 25,4 milioane de doze de vaccin şi au fost imunizaţi 9 milioane de cetăţeni.
În ceea ce priveşte Europa, lucrurile nu stau la fel de bine. UE se află la coada clasamentului la vaccinare, după Marea Britanie şi Israel. Criticii dau vina pe strategia Comisiei Europene. Procesul ar fi unul mai birocratic, iar planificarea una deficitară în multe dintre ţările de pe bătrânul continent. Dacă cele mai multe state europene au început imunizarea pe 27 decembrie, Olanda, de exemplu, a vaccinat prima persoană săptămâna trecută.
“Nu cred că adevărata problemă este numărul de doze de vaccin, ci faptul că suntem la începutul lansării campaniei de vaccinare. Toți judecăm de parcă această campanie s-ar fi încheiat, când, de fapt, este abia la început”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.